SLAVONSKI ČIPS POSTAJE HRANA ZA ELITU: /

Cijene čvaraka ove godine zaista su otišle u nebo, a evo i zašto je to tako

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ovosezonski čvarci, koji posljednjih tjedana stižu u maloprodaju, koštaju u prosjeku između 120 i 170 kuna

15.12.2020.
9:57
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Svinjetina iz Europske unije nikad nije bila jeftinija. Razlog tome je u poremećajima na tržištu izazvanih koronavirusom i pojava afričke svinjske kuge na nekim najvećim europskim farmama-izvoznicama kojima je Kina zatvorila vrata. Jeftini europski viškovi tako često završavaju u Hrvatskoj, koja je i sada najveća EU uvoznica. Svježi but s kožom za sušenje tako se prodaje na akciji za samo 14-ak kuna u nekim trgovačkim lancima, javlja Večernji list.

I dok iz Hrvatske udruge proizvođača svinja upozoravaju da se gubici domaćih farmera prisiljenih da svinjsku polovicu daju za manje od dva eura/kg približavaju 100 milijuna kuna, jedino čvarcima cijena nije pala. Ovosezonski čvarci, koji posljednjih tjedana stižu u maloprodaju, koštaju u prosjeku između 120 i 170 kuna, a 90-gramsko pakiranje za grickanje poput čipsa s predznakom "premium" proizvođača Silme iz Petkovca čak 26,99 kuna, odnosno 299,89 kn/kg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEKAD SU BILI HRANA ZA SVINJE, A SADA SU LUKSUZ: /

Ova delicija skuplja je od pršuta i paškoga sira. Pojasnili su zašto je to tako

Image
NEKAD SU BILI HRANA ZA SVINJE, A SADA SU LUKSUZ: /

Ova delicija skuplja je od pršuta i paškoga sira. Pojasnili su zašto je to tako

Zahtjevan postupak proizvodnje

Igor Miljak, predsjednik uprave karlovačkog PPK u sastavu Grupe Pivac, rekao je za Večernji list da je cijena čvaraka postojana iako bi s obzirom na ulaznu cijenu sirovine, trebali biti nešto jeftiniji.

"No činjenica je da je proizvodni postupak vrlo zahtjevan i troši energiju, a od oko 100 kg kvalitetne masnoće dobije se samo 12-13% kvalitetnih čvaraka, 50-60% svinjske masti, a ostalo ispari. Zna li se da je cijena masti od šest do osam kuna po kilogramu, jasno je da cijenom čvaraka morate kompenzirati sve ostalo. A dok se dobro prodaju na tržištu i imaju imidž proizvoda koji je visokokvalitetan, s visokim udjelom proteina, što se s novim trendovima prehrane jako traži, tko god ih radi uspijeva ih dobro i prodati", kaže Miljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi ih puno proizvođača, a što je najbolje, nema ni uvoza. Godišnja proizvodnja, ono što se regularno proda, u Hrvatskoj je najviše 400-450 tona, od čega mi radimo 200 tona", dodaje Miljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo