Play ponuda

Zaposlena majka - bolesnije dijete

shimmer fallback

Djeca majki koje rade puno radno vrijeme ili pola radnog vremena sklonija su nezdravom načinu života, pokazalo je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.

12.2.2010.
23:28
Play ponuda

U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Epidemiology and Community Health, istraživači su otkrili da su djeca majki koje rade sklonija sjedilačkom načinu života i da ih se češće vozi u školu.

Istraživanje je provedeno na više od 12.500 jedinaca u dobi od pet godina. Njihove majke ispitivane su o radnom vremenu, prehrani, vježbanju i razini neaktivnosti svoje djece.

"Nakon što su uzeti u obzir čimbenici koji su mogli utjecati na rezultate, poput stupnja izobrazbe majke i socijalnoekonomskih uvjeta, otkriće je pokazalo da djeca čije su majke radile puno radno vrijeme ili pola radnog vremena češće konzumiraju pića s puno šećera među obrocima", izjavili su istraživači.

"Ta su djeca imala i veću vjerojatnost da najmanje dva sata na dan provedu pred računalom ili televizorom, a češće su u školu išla automobilom ili autobusom, a ne biciklom ili pješice", dodali su.

Pokazalo se i da djeca majki koje rade puno radno vrijeme jedu manje voća, no i djeca majki koje imaju fleksibilno radno vrijeme također nisu imala zdrave životne navike.

Oko 60% majki u Velikoj Britaniji i SAD-u koje imaju djecu mlađu od pet godina ide na posao.

Autori istraživanja istaknuli su: "Naši rezultati ne pokazuju da majke ne bi trebale raditi. Oni ističu potrebu da zakonodavci pomognu roditeljima kako bi stvorili zdravije okružje za svoju djecu."

Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.

Play ponuda
Play ponuda