Između 2001. i 2009., više od 16,100 djece do 14 godina završilo je na hitnoj zbog gušenja tvrdim bombonima, pokazala je američka studija. Sveukupno, gotovo 112,000 djece posjetilo je hitnu zbog opasnosti od gušenja povezane s hranom tijekom osmogodišnje studije. Oko 15 posto od toga zbog tvrdih bombona.
Ostala opasna hrana zbog koje djeca najčešće završe na hitnoj je;
- druge vrste bombona: 12,8 posto - meso: 12,2 posto - kosti: 12 posto - voće i povrće: 9,7 posto - adaptirano mlijeko, mlijeko, majčino mlijeko: 6,7 posto - sjemenke, orašasti plodovi ili školjke: 6,5 posto - čips, pereci ili kokice: 4,6 posto - keksi, kolači ili krekeri: 3,1 posto - hrenovke: 2,6 posto - kruh i peciva: 2,3 posto - pomfrit: 0,8 posto
Većina djece koja je došla na hitnu zbog gušenja hranom puštena je kući nakon pružene pomoći. Oko 10 posto ih je hospitalizirano, najčešće kada je bilo u pitanju gušenje hrenovkama, sjemenkama, orašastim plodovima ili školjkama.
Prosječna dob djece tretirane zbnog gušenja hranom je 4,5 godine, a više od polovine su bili dječaci.
Istraživači iz Nationwide Children's Hospitala u Columbusu (Ohio) analizirali su nacionalne informacije s prijema hitnih službi, usredotočeni na slučajeve koji nisu imali smrtni ishod.
Maloj djeci nedostaju zubi potrebni za mljevenje hrane, još uvijek uče kako žvakati i aktivnija su, što može povećati vjerojatnost od gušenja hranom.
Namirnice koje mogu predstavljati veći rizik za djecu su one sličnije formi djetetovih dišnih puteva (poput hrenovki), one koje je teško žvakati (sirovo voće i povrće) i one koju konzumiraju po više odjednom (poput sjemenki i orašastih plodova).
Američka pedijatrijska akademija preporučuje da se djeci do 5 godina ne daju tvrdi bomboni ili žvakače gume, te da se voće i povrće reže na manje komade.
Djecu dok jedu treba nadgledati, nikada ne bi smjela trčati, hodati, igrati se ili ležati dok im je hrana u ustima.
Roditelji i skrbnici trebali bi biti upoznati s tehnikama pružanja prve pomoći u slučaju gušenja.
Studija je objavljena u časopisu Pediatrics.