Tražimo li previše od djece?

shimmer fallback

Sjećate li se perioda kad ste bili mali, imali tri ili četiri godine i pokušavali savladati neke osnovne stvari potrebne za funkcioniranje?

10.11.2014.
9:45
Play logo

Ja se ne sjećam takvih stvari. Eventualno mi je u memoriji ostao neki pad ili trenutak kad me mama ljuto poslala u sobu a ja sam u ručici imala cvijeće za nju. Ok, ona nije znala da ja imam cvijeće i još k tome za nju, ona je bila ljuta jer ju nisam poslušala kad je ona zamislila da trebam doći u kuću.

Zašto ovakav uvod? Pa zato jer, gledajući sebe i roditelje oko sebe, svi mi djecu neprestano požurujemo, tjeramo nekamo, ispravljamo ih. Hod, govor, držanje, oblačenje, izražavanje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uh, koliko negativnosti!

A oni, zapravo, samo zastanu pogledati cvijet. Ili prokomentiraju auto koji je prošao (jer mu je boja baš onakva kakvu su vidjeli u crtiću prije 27 dana). Ili pokušaju obuću tri cipele na dvije noge. I zabavljaju se čineći to.

I što mi, roditelji, u tom trenutku činimo? Ajde, stani, kreni, požuri, pomakni se, pokreni se...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što u tome ima zabavno? Što u tome ima motivirajuće?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požuri i pokreni se je zanimljivije od brojanja auta na suprotnoj strani ceste? Nikako i nipošto.

E sad, s obzirom na životni tempo svih nas današnjih roditelja, pitam ja vas, kad se VI zabavljate? Što je vama važno? Kad ste zastali u haustoru pročitati reklamu za roletara ili vodoinstalatera?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalno nekamo žurimo i jurimo, samo odrađujemo, ispunjavamo obveze kako bismo bili 'vau' i super i fit i 'fensi'. No, što je sa zabavom? Što je sa spontanošću i opuštanjem? Nekako nam je to pobjeglo, je l da?

I, umjesto da se mi vratimo bliže sebi i osluškujemo potrebe svoje duše, srca, tijela i uma, mi ih još uskraćujemo i svojim mališanima. Nemojmo im to činiti. Zaslužili su više od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, granice moraju postojati, no bar ponekad, zastanite s njim ili njom i pomirišite tu kišnu glistu što je donijela u džepu iz vrtića, izbrojite rasvjetne stupove u ulici... I sjetite se, i vi ste to radili kao djeca. Svi smo to radili. I to je tako prekrasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što više osjećate (i poštujete) sebe i svoje potrebe, to će vaš kontakt s djetetom i vrijednosti koje mu želite usaditi biti lakše prihvaćene.

A sad brzo, koliko duga ima boja?

Play logo

Uživajte u svom životu i odrastanju svojih mališana. Najčešće su bolji od onog što ih mi vidimo kad nam je loš dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetuje: Teta Maja/Mali kreativci

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo