SODA BIKARBONA U TRUDNOĆI: / Jesu li mitovi o ovoj namirnici točni ili potpuna nebuloza?

Osim što se koristi kao sredstvo za prirodno rješavanje žgaravice, može se koristiti i kao domaći test za određivanje trudnoće.

27.1.2018.
13:00
Suhyeon Choi
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U vezi trudnoće postoje mnogi mitovi i svi se osjećaju spremni davati mnogo savjeta oko toga što trudnice smiju ili ne smiju raditi. Tako postoje vjerovanja kako će soda bikarbona pomoći sa žgaravicom u trudnoći, biti odličan domaći tekst za trudnoću te da je razlog žgaravice zapravo to što beba ima kosu. Odlučili smo provjeriti koji od navedenih imaju smisla.

Soda bikarbona u trudnoći

Ova namirnica nalazi se u gotovo svakoj kuhinji i ima široku primjenu. Ako se odlučite na korištenje sode bikarbone, pazite da odaberete onu bez aluminija jer je ona jedina koja se zaista može koristiti u ljekovite svrhe.

Soda bikarbona protiv žgaravice

Soda ima bazni pH sastav i radi toga se koristi kao učinkovito sredstvo protiv kiselina. Žgaravica je problem kod velikog broja trudnica i nije razlog za uzbunu. Nastaje kao simptom gastroezofagealne refluksne bolesti, GERB-a. To je zapravo vraćanje želučanog sadržaja nazad u jednjak što bude bolno jer želučana kiselina oštećuje sluznicu jednjaka. Kod trudnica nastaje uglavnom u drugoj polovici trudnoće. Osim boli moguće je da ćete osjetiti peckanje u trbuhu, neugodan i kiseo okus u ustima, žarenje u grlu ili u prsnoj kosti. Nije ništa opasno jer kod trudnica nastaje radi toga što donji kružni mišić jednjaka oslabi za vrijeme trudnoće radi visoke razine hormona progesterona i estrogena.

Soda bikarbona u ovom slučaju ima utjecaj kao prirodni lijek za smanjivanje kiseline. Korištenje je jednostavno: rastopite žlicu soda bikarbone u pola čaše vode. Ovo nikako nemojte koristiti često, i obavezno se prije korištenja obratite svom ginekologu ili liječniku. Neka istraživanja su pokazala kako soda bikarbona u prevelikim dozama može uzrokovati probleme u mišićima fetusa. Ako vam ne pomaže ovaj savjet, možete početi s uzimanjem više malih obroka kroz dan, izbjegavati mliječne proizvode i ne ležati neposredno nakon obroka.

Test trudnoće sa sodom bikarbonom

Ovo je jedan od provjerenih načina za saznavanje je li došlo do začeća ili nije, a može se koristiti prije korištenja ljekarskog testa za trudnoću. Smatra se kako natrijev bikarbonat ili soda bikarbona mogu reagirati na hormonske promjene u urinu i na kiselost koja će pokazati je li došlo do trudnoće. Postupak je jednostavan, a za njega će vam trebati plastična posuda, žlica i soda bikarbona. Potrebno je da prvi jutarnji urin pomokrite u plastičnu posudu. Nakon toga u urin stavite žlicu sode bikarbone i čekajte reakciju.

S obzirom na to da ona reagira na hormonalne promjene, ovako se čitaju rezultati:

  • ako se soda bikarbona zapjenila i počela stvarati zviždajući zvuk, znači da je test negativan
  • ako je soda tiho i bez pjenjenja pala na dno posude, možemo govoriti o mogućnosti da ste trudni

Iznimno je bitno da koristite samo prvi jutarnji urin jer će u suprotnom svaki nalaz biti pozitivan, što neće prikazivati realno stanje. Ovaj test na trudnoću možete raditi tek nakon kašnjenja mjesečnice. Test trudnoće sa sodom bikarbonom samo je jedan od pokazatelja i nakon njega se morate obratiti svom ginekologu da napravite još testova kako bi saznali jeste li trudni ili ne. Na kiselost urina mogu utjecati i povećana količina proteinskih namirnica u prehrani, groznica, bolesti endokrinog sustava kao što su dijabetes, tuberkuloza, bolesti bubrega, iscrpljenost tijela i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Žgaravica u trudnoći kao znak da beba ima puno kose

Jedan od čestih mitova koji se govore trudnicama je da ako buduća majka osjeća žgaravicu i ima problema s njom, da će dijete imati puno kose. Istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins proveli su istraživanje na 64 trudnice od kojih je 78 posto imalo česte žgaravice. Nakon rođenja djeteta mjerio se volumen kose njihovih beba. Istraživanje je pokazalo kako je 23 od 28 žena koje su imale žgaravicu za vrijeme trudnoće rodilo dijete s kosom, dok je 10 od 12 žena bez žgaravice rodilo djecu s malo ili bez kose. S druge strane, zna se kako na stvaranje žgaravice utječu hormoni koji opuštaju mišić na dnu jednjaka. Ovo bi značilo da količina bebine kose ima neke povezanosti sa žgaravicom, ali jednako tako imaju i mnogi drugi uvjeti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali