Play ponuda

Sinovi brižnog oca lakše podnose stres

shimmer fallback

Muškarci koje je odgajao brižan otac emocionalno su stabilniji i lakše se nose sa svakodnevnim stresom, nego oni koji su imali nezainteresirana oca, tvrde psiholozi.

20.8.2010.
18:16
Play ponuda

Studija fakulteta Fullerton u Kaliforniji pokazala je da očevi igraju vrlo bitnu ulogu u mentalnom zdravlju svoje djece čak i kada ona odrastu.

Anketirano je preko 900 osoba staro između 25 i 74 godine, a stručnjaci su se koncentrirali na njihov psihološki i emocionalni distres (jesu li depresivni, nervozni i sl.) te moguće stresne situacije kroz koje su prošli taj dan. Ove su situacije definirane kao svađe, neslaganje, napetost na poslu ili kod kuće te diskriminacija.

Ispitanici su odgovarali na pitanja o kvaliteti odnosa s majkom i ocem u djetinjstvu. Primjerice, morali su ocijeniti koliko im je pažnje i vremena poklanjala majka, a koliko otac.

Uglavnom je odnos ispitanika bio bolji s majkom, posebno kod sinova, nego s ocem. Muškarci koji su imali vrlo dobar odnos s majkom su imali tri posto manju pojavu psihološkog distresa u odnosu na osobe čiji odnos s majkom nije bio dobar.

Međutim, muškarci koji su se više slagali s ocem u djetinjstvu, danas su u manjoj mjeri skloni emocionalnom reagiranju kada su u pitanju stresne situacije. Nažalost, isto se ne može reći za žene.

Ako su ispitanici rekli kako su imali loš odnos s oba roditelja, prijavili su veći broj stresnih incidenata za vrijeme osmodnevne studije u odnosu na osobe čiji je odnos s roditeljima bio pozitivan.

"Možda činjenica da djeca imaju roditelje koji se brinu o njima i posvećuju im pažnju oprema djecu s iskustvom i vještinama potrebnim za uspješnu navigaciju u odnosima s drugima u djetinjstvu i odrasloj dobi", objasnila je profesorica psihologije Melanie Mallers, voditeljica istraživanja.

ordinacija.hr

Play ponuda
Play ponuda