Play ponuda

Povukli dječje krevetiće nakon smrti triju beba

shimmer fallback

Dječji krevetići sa slabim plastičnim dijelovima i pomičnim rešetkama sa strane u SAD-u su uzrokovali smrt triju beba i niz incidenata koji su ugrozili sigurnost dojenčadi.

10.2.2010.
10:38
Play ponuda

Nakon smrti triju beba i žestoke kampanje udruga potrošača, na području SAD-a došlo je do povlačenja 500.000 dječjih krevetića koji su se prodavali u trgovačkim lancima Buy Buy Baby, Kmart, Wal-Mart i drugima.

Komisija za sigurnost potrošača poručuje da plastični dio na krevetićima Generation 2 Worldwide i ChildESIGNS može lako puknuti i uzrokovati odvajanje pokretne pregrade krevetića. Uz to, od okvira krevetića može se lako odvojiti i potpora za madrac. Obje greške stvaraju prostor u kojem se malo dijete može zaglaviti i ugušiti.

Komisija je primila tri izvještaja o djeci koja su se zaglavila u 'šupljini' nastaloj nakon puknuća i umrla. Primljeni su izvještaji i o 20 ne tako ozbiljnih incidenata uzrokovanih pomičnom rešetkom sa strane i osam uzrokovanih slabom potporom za madrac.

Krevetiće je proizvela tvrtka u Generation 2 Worldwide, koja je prestala s poslovanjem 2005., a do tada je prodala više od pola milijuna krevetića širom SAD-a.

Prvi je slučaj smrti zabilježen još 2002. godine kod šestomjesečne bebe. Godinu dana kasnije ugušio se osam mjeseci star dječačić iz Richmonda, a zatim 2007. također osam mjeseci stara beba iz Ohija.

Udruge za prava potrošača već se godinama bune zbog problema povezanih s krevetićima s jednom pomičnom stranom. ASTM International, organizacija koja postavlja neobvezujuće standarde sigurnosti na proizvodima, prihvatio je novi standard sigurnosti kod kojeg su sve strane dječjih krevetića nepomične.

Play ponuda
Play ponuda