Play ponuda

POMOĆ ZA NAJVEĆI UZROK SMRTI BEBA: / Novi test krvi trudnica mogao bi predvidjeti točan datum poroda

Image
Foto: http://mom.girlstalkinsmack.com

Znanstvenici već sada mogu predvidjeti hoće li majka imati prerani porod s 80-postotnom sigurnošću.

17.6.2018.
10:00
http://mom.girlstalkinsmack.com
Play ponuda

Novi test krvi uklanja igru pogađanja iz trudnoće. Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford stvorili su test krvi koji može predvidjeti datim poroda jednako pouzdano i znatno manje skupo nego ultrazvuk, piše Interesting Engineering. Ova bi tehnika mogla odigrati važnu ulogu u odlučivanju da li će trudnoća rezultirati preranim porodom. Testovi krvi to su činili s preciznošću od 75-80 posto, tvrde sudionici istraživanja.

Mjerenje genetske aktivnosti

Preko 15 milijuna beba širom svijeta svake se godine rodi prje vremena. Liječnici nikada nisu imali pouzdane načine na koje bi odredili da li će trudnoća završiti prerano, posebno u područjima kojima nedostaju sredstva ili tehnologija koja bi pomogla doktorima u takvim situacijama. Testovi mjere genetsku aktivnost u genima majke, posteljice i fetusa. Promatraju količinu bestaničnih RNK u krvi majke. RNK je glasnik organizma za 'tvornice koje proizvode proteine'. Uzorci krvi prikupljeni tijekom trudnoće mogu odrediti koji geni daju točna očitanja gestacijske dobi a koji riskiraju prerani porod.

"Otkrili smo da postoji nekolicina gena koji jako dobro predviđaju postoji li kod žene rizik od preranog poroda", rekao je profesor Mads Melbye, koji je i predsjednik i direktor Instituta statens serum u Kopenhagenu. "Tijekom godina proveo sam puno vremena radeći kako bi razumio prerani porod. Ovo je prvi pravi, značajni znanstveni napredak na ovom programu u dugo vremena."

Tim koji stoji iza ovog testa krvi uključuje profesora bioinžinjeringa i primjenjene fizike Stephena Quakea, koji je i autor objavljenog rada. "Ovaj je rad rezultat sjajne suradnje između znanstvenika širom svijeta", rekao je Quake.

Najveći uzročnik smrtnosti beba

BEBA SE RODILA TRI MJESECA PRERANO I TEŽILA 700 GRAMA: Tata snimio dirljivi put oporavka

Image
BEBA SE RODILA TRI MJESECA PRERANO I TEŽILA 700 GRAMA: /

Tata snimio dirljivi put oporavka

Rođenje je kvalificirano kao prerano ako je beba stigla barem tri tjedna prije no što je trebala. Samo u SAD-u prerani porodi čine 9% svih poroda svake godine, Radi se i o najvećem uzročniku smrtnosti beba i najvećem utroku smrti djece mlađe od 5 godina u svijetu. No za Quakea ovaj je projekt posebno blizak. Njegova je kćer rođena gotovo mjesec dana prerano.

"Sada je jako zdrava i aktivna 16-godišnjakinja, no stvarno mi je dalo do znanja kako je ovo važan problem na kojem se treba raditi", rekao je Quake.

Testiranje gestacijske dobi moglo bi pružiti znanstvenicima točnije očitavanje datuma kada će žena roditi. Uz to, mogao bi omogućiti bolje razumijevanje kako se beba razvija i kako majčino tijelo odgovara na taj rast.

Play ponuda
Play ponuda