Play ponuda

'PA ŠTO, BAREM NE MORAM PAZITI NA NJEGA': / Sin (4) joj po šest sati dnevno igra igrice! Prve posljedice su već vidljive

Image
Foto: Instagram

A kad se treba ići van igrati, njezin sinčić totalno promijeni raspoloženje. Počne vrištati i protestira govoreći da ne želi

4.6.2020.
17:05
Instagram
Play ponuda

Britanska TV voditeljica Naomi Isted (40) priznala je kako sinu dopušta da se satima zabavlja videoigrama. Tako je sigurnija, kaže, jer zna da maleni ne skače okolo po kući i da se neće ozlijediti. Ova majka dvoje djece smatra da njezinu 4-godišnjem sinu Roccu igranje videoigara po šest sati na dan ne šteti.

No, ova vrsta virtualne "dadilje" ispostavila se mnogo skupljom nego da je unajmila pravu dadilju, jer je dječak tijekom karantene spiskao čak 700 funti kupujući razne videoigre i igračke na eBayu i Amazonu, piše The Sun.

Naomi i njezin suprug Haydn (46) uspjeli su otkazati neke od sinovih narudžbi s interneta i vratiti dio novca, ali čak ni nakon njegove online avanture ovi roditelji ne razmišljaju da mu zabrane uporabu interneta.

Naime, Naomi je malenoga Rocca u samoizolaciji podučavala kod kuće, a on se od utorka vratio u vrtić. Mama kaže kako dječak odmalena voli videoigre, koje je na njezinu mobitelu počeo igrati sa samo 18 mjeseci.

Najdraže su mu Minecraft i Roblox

"Igrao ih je na svemu što mu je došlo pod ruku - mobitelu, iPadu, laptopu... Skroz je zeznut, u stanju je prikrasti se i uzeti moj mobitel pa otići u sobu. Zna mi ga uzeti i dok sam pod tušem", ispričala je TV voditeljica. A dječak ima i svoj iPad.

"Najdraže su mu aplikacije Minecraft i Roblox. Toliko u tome uživa da je, tijekom karantene, kreirao svoje igrice na Robloxu. Rekao mi je: 'Mama, pogledaj moj profil, napravio sam neke igre.' Ostala sam zapanjena", dodala je Isted.

Image
SIN (15) JOJ PO CIJELE DANE IGRA IGRICE, A ONA NE MOŽE BITI SRETNIJA: /

'Suze su mi potekle... Koliko je ovo divno?'

Image
SIN (15) JOJ PO CIJELE DANE IGRA IGRICE, A ONA NE MOŽE BITI SRETNIJA: /

'Suze su mi potekle... Koliko je ovo divno?'

"Da može, Rocco bi po cijele dane provodio na iPadu. Dopuštam mu da se igra dva sata ako moram obaviti neki poslovni poziv pa ga ne mogu držati na oku. Dakle, dopuštamo mu da se igra nekoliko puta po dva sata, obično provodi oko šest sati dnevno na internetu", priznala je majka.

"Moram ga nečime okupirati dok radim. Dok se igra na računalu, znam da je siguran, da ne trči uokolo po kući i da neće pasti i ozlijediti se", kaže Naomi.

Kada je Rocco bio manji, ljudi su joj govorili da nije dobro da se djeca puno koriste tehnologijom, osobito društvenim mrežama. No, ako smo mi odrasli stalno na tim istim uređajima, kako to možemo zabraniti djeci?, pita se ona.

Dječak se ne da izvući iz kuće

Pomalo očajna mama vjeruje da će njezin sin biti informatičar kad odraste jer njegov je dar za tehnologiju nemoguće ne zamijetiti.

"Na početku karantene, prva četiri tjedna sam pokušavala spojiti laptop sa stolnim računalom, kako bih mogla raditi na većem ekranu. Na kraju sam pitala Rocca za pomoć. Pronašao je kabele, skinuo softvere, uredio postavke i sve mi složio kako sam htjela. To je bilo preludo. Skroz je zaluđen tehnologijom i uživa u tome", rekla je Isted.

Svaki put kada dječaka želi odvesti na vožnju biciklom, kaže kako on totalno promijeni raspoloženje. Počne vrištati i protestira govoreći da ne želi ići.

"No, kada na kraju izađemo van, uživa. Mislim da je ključ u ravnoteži. Radimo na tome da ipak cijele dane ne provodi zalijepljen za uređaje. Znam da se mnogi roditelji ne slažu sa mnom i da svojoj djeci ne dopuštaju pristup tehnologiji, ali moj posao potpuno ovisi o njoj", pravda se majka.

"S druge strane, svjesna sam opasnosti koje donose društvene mreže, no mislim da sam u boljoj poziciji od roditelja koji o tome ipak ništa ne znaju. Stalno pratim što mi sin radi te znam da se ne dopisuje sa strancima. Uvjerena sam da će mnogi roditelji misliti da sam luda, ali nije me briga. Moja su djeca sigurnija jer ja razumijem svijet u kojem se igraju", zaključuje 40-godišnja Britanka.

Play ponuda
Play ponuda