'PELENE SU SKUPE' / Beba im je imala tek dva tjedna kad su je naučili na tutu: Njihova neobična metoda zaintrigirala roditelje

Image
Izvor: Instagram

Par tvrdi da su svoju kćer navikli na tutu kad je bila stara samo dva tjedna i da je nakon mjeseci počela koristiti WC, a evo kako su objasnili novi tend u roditeljstvu, 'eliminacijsku komunikaciju'

12.9.2022.
8:49
Instagram
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Roditelji Montana Lower i Tom Linwood koriste tehniku ​​zvanu 'eliminacijska komunikacija' (EC) sa svojom 21-mjesečnom kćeri Blue i kažu da nije kakila u pelenu otkad je imala samo dva tjedna.

'Radi se samo o slušanju i promatranju bebe'

Australski par, koji ima YouTube kanal pod nazivom "On the Way by Montana Lower", podijelio je video u kojem razgovara o tome kako su koristili eliminacijsku komunikaciju za podučavanje svoje kćeri. Također su podijelili savjete za druge roditelje.

"To je slušanje vaše bebe kada želi ići na WC i odvođenje na WC umjesto da vrši nuždu u pelenu", objasnila je Montana u videu na YouTubeu. Tom se složio i dodao: "Svaka mama zna kada je njezina beba gladna i ima znakove za to, a ima i iste znakove kada treba ići na WC."

Image
GDJE JE NESTAO? /

Trudna je 40 tjedana i može uvući trbuh kao da ga uopće nema: Ekipa promatra u nevjerici što žena izvodi

Image
GDJE JE NESTAO? /

Trudna je 40 tjedana i može uvući trbuh kao da ga uopće nema: Ekipa promatra u nevjerici što žena izvodi

"Radi se samo o slušanju i promatranju", otkrili su mladi roditelji. U početku je par bio zabrinut, ali su malo istraživali ovu metodu i odlučili pokušati. U međuvremenu, selidba je izazvala veliku ekološku i monetarnu promjenu za obitelj. Tom je dodao da su pelene skupe i iako priznaju da neke još uvijek koriste, drastično je smanjen njihov broj.

"Puno je čišće ako ih samo odnesete na WC", dodaje Montana te dodaje: "Bebe se rađaju bez unaprijed stvorenog znanja o tome kako ići na zahod, pa kad ih naučimo vrše nuždu u pelene, onda ih moramo još učiti i na WC", kaže ona. "Dakle, ima smisla reći da smo ovim putem stigli do WC-a", priznaje.

Što je eliminacijska komunikacija?

Komunikacija za eliminaciju ( EC ) je praksa u kojoj se njegovatelj koristi mjerenje vremena, signale, znakove i intuiciju za rješavanje djetetove potrebe za uklanjanjem otpada. Njegovatelji pokušavaju prepoznati i odgovoriti na tjelesne potrebe beba i omogućiti im da mokre i obavljaju nuždu na odgovarajućem mjestu (npr. toalet). Njegovatelji mogu koristiti pelene kao sigurnosnu kopiju u slučaju „propusta“ neko vrijeme ili cijelo vrijeme, ili ga uopće neće.

EC naglašava komunikaciju između njegovatelja i djeteta, pomažući im oboje da se bolje usklade s djetetovim urođenim ritmovima i kontrolom mokrenja i defekacije. Izraz "eliminacijska komunikacija"inspiriran je tradicionalnom praksom brige o bebama bez pelena u manje industrijski razvijenim zemljama i kulture lovaca i sakupljača .

Neki praktičari EK počinju ubrzo nakon rođenja, a optimalni period je nula do četiri mjeseca u smislu pomoći bebi da se uskladi sa svojim potrebama za eliminacijom, [ potrebno je citiranje ] iako se može započeti s bebama bilo koje dobi. Vježba se može raditi s punim radnim vremenom, honorarno ili samo povremeno.

Par je podijelio nekoliko savjeta kako početi s EC-om

Par je podijelio nekoliko savjeta roditeljima kako početi s prakticiranjem EC-a te da počnu od ljeta. "Broj jedan pokušajte obući svoju bebu u haljinu ili nešto što možete lako skinuti", kaže Montana. "Puno je lakše naučiti kako raditi EC ljeti", dodaje.

Još jedna dobra stvar je nabaviti tutu, započeli smo s plastičnom posudom. "Ovo je također jako dobro za staviti u prtljažnik vašeg automobila dok ste vani kako biste mogli stati u bilo kojem trenutku i staviti bebu na tutu", ističe par.

"Preporučujemo da odvojite jedan dan, Blue je trebao jedan dan da sazna da mora ići na WC u Tupperware spremniku. Onda je nakon toga na nama bilo čitati znakove", dodaju.

Par također kaže da EC najbolje funkcionira kada je jedan roditelj cijelo vrijeme s djetetom i da je to oblik osnaživanja jer onda beba zna da će njezine potrebe za vršenjem nužde biti zadovoljene.

Kada je riječ o navikavanju na toalet, NHS kaže da se većina djece uči između dva i dva i pol mjeseca, ali ističu da ne postoji savršeno vrijeme početka za učenje djeteta na tutu. "Zapamtite, ne možete prisiliti svoje dijete da koristi tutu", napominje zdravstvena služba.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču