Play ponuda

Vaša djeca dijele sobu? Ovako ćete najbolje održati mir

shimmer fallback

Nemaju sve obitelji mogućnost svakom djetetu priuštiti samostalnu sobu.

29.11.2013.
13:45
Play ponuda

Vrijeme spavanja

Problem: Ako su djeca različite dobi, nemojte tjerati starije dijete da odlazi na počinak kada i njegov mlađi brat ili sestrica. Odlazak na spavanje bi rebalo biti primjeren njihovoj razvojnoj dobi. U suprotnom bi starije dijete moglo postati ogorčeno.

Rješenje: Kod zajedničkog odlaska na počinak postoji opasnost da se djeca međusobno zapričaju ili zaigraju. Tu barijeru ćete prijeći upravo tako da ih u različito vrijeme šaljete na počinak. Nakon što mlađe uspavate, starije će do svog odlaska u krevet imati vrijeme u kojem će se roditelji samo njemu posvetiti.

Osobni prostor

Problem: Premda većini djece ne smeta da dijele prostor s braćom, može ih smetati dijeljenje nekih njihovih osobnih stvari.

Rješenje: Svakom djetetu treba omogućiti prostor za njegove stvari. To može biti ormar, polica na zidu, ladica... No, svakako je najosobnija stvar - krevet. Porazgovarajte s djecom i objasnite im da pitaju brata ili sestru za dopuštenje žele li sjesti na njihov krevet. Ukoliko je jedno dijete premaleno da bi shvatilo što je njegovo, a što bratovo, treba pronaći rješenje za stvari starijeg djeteta. Postavite police visoko kako mlađe dijete ne bi moglo doći do njegovih stvari. Ili mu ponudite prostor za njegove dragocjene stvarčice u nekoj drugoj prostoriji. Tako će dijete steći dojam da ga poštujete i činite sve kako biste mu pomogli.

Privatnost

Problem: Osobito je nezgodno ako su djeca različitog spola. Što su stariji, problem privatnosti će postajati sve veći. Idealno bi bilo razdvojiti ih kada jedno od njih napuni šest godina. No, nemaju svi tu mogućnost.

Rješenje: Postavite jasne granice. Nije loše ni ukoliko ste u mogućnosti sobu pregraditi zavjesom ili komodom. Možete im ponuditi i svoju sobu ili predložiti kupaonicu za presvlačenje.

Sukobi

Problem: Konflikti oko igračaka ili određenih stvari uobičajena su pojava među braćom i sestrama. Ukoliko se nalaze u zajedničkom prostoru ti sukobi mogu biti još češći. Do razdora najčešće dolazi jer jedno od djece uzima stvari onog drugog ili je jedno neuredno, a drugo uredno, pa ga nered frustrira.

Rješenje: Postavite pravila što je prije moguće. Objasnite im koja su pravila i kakve su posljedice ukoliko ih prekrše. Vi najbolje znate kako vaša djeca reagiraju, stoga posljedice prilagodite karakteru svakog djeteta zasebno. Recite im kako ne mogu uzimati stvari onog drugog bez da ga prethodno pitaju. Želi li dijete, primjerice, knjigu koja pripada njegovom bratu ili sestri, a to drugo dijete nije u tom trenutku kod kuće, neka upita vas. Dobije li vašu dozvolu 'vlasniku' knjige objasnite da ste vi dali dopuštenje i obrazložite mu zašto ste to učinili. Tako ćete izbjeći sukob među djecom.

Prijelaz

Problem: Ne dijele li djeca sobu od samog početka, njihovo spajanje može biti pravi izazov jer ono koje je bilo samo u sobi steći će dojam da gubi nešto što je bilo njegovo, dok bi se drugo dijete moglo osjećati kao da ulazi u tuđi prostor.

Rješenje: Prilagodite rječnik. Ne govorite više da je to soba djeteta koje je do tada boravilo u njoj već njihova zajednička. Preuredite sobu. Dovoljno je samo da prekrivače promijenite što će kod njih izazvati dojam novog prostora i što je najvažnije da pripada njima, a ne njemu ili njoj.

Ako ste se preselili u novi, manji prostor u kojem djeca više nemaju zasebne sobe, otvoreno porazgovarajte s njima zašto ste to morali učiniti.

Problem može biti i ako djecu želite razdvojiti te svakome dodijeliti njegovu sobu. Djeca možda žele dijeliti prostor i ostati zajedno. Tada ih ostavite u jednoj sobi, a drugu namijenite za igru. Kako budu rasli sami od sebe će se poželjeti razdvojiti, što je obično oko osme ili devete godine života.

Play ponuda
Play ponuda