Play ponuda

Kako često bolesnom djetetu podići imunitet?

shimmer fallback

Na ovo me je pitanje potaknuo vaš odgovor majci čiji trogodišnjak ne želi jesti krutu hranu. Kod nas je situacija bila obrnuta - s 9.

10.12.2013.
14:46
Play ponuda

S dvije godine pošao je u jaslice, gdje smo s iznenađenjem utvrdili da se 'mlađim jasličarima' ručak pasira. Unatoč našem strahu da on takav ručak uopće neće htjeti, naš sin danas lijepo jede u vrtiću - ostaje samo naše nezadovoljstvo jer nam se to čini kao 'vraćanje unatrag'. Voljela bih čuti i vaše mišljenje o tome, iako sam svjesna da ništa ne možemo promijeniti. Drugi je problem s kojim smo se suočili da opet 'mlađi jasličari' uopće ne izlaze van. Navodno im to povećava nesigurnost pa više plaču. Ali zar djeca ne bi morala i zbog vitamina D 'vidjeti sunca'? A i prostorija bi se prozračila dok ih nema, ovako su cijeli dan 'u gomili' u jednoj sobi? Dovodimo ih rano ujutro, često automobilom, a u ove zimske dane kad se vraćamo doma već bude mrak. Za izlazak ostaje, dakle, vikend, ako imamo sreće da ne pada kiša ili da dijete nije bolesno. Moje je treće pitanje vezano uz imunitet. Od polaska u jaslice zaredale su upale uha (jedno, drugo, oba), kašalj, hunjavica... Kad bih sve zbrojila, u ova je 3 mjeseca više bio doma bolestan negoli u vrtiću, a najvjerojatnije je i ukupno u danima bio bolestan više nego u prethodne dvije godine. Kako bismo mu mogli malo podignuti imunitet? Neke mame preporučuju 'sirupe za imunitet', ulje jetre bakalara...

ODGOVOR: S obzirom da Vaš sin bez problema konzumira pasiranu i krupnije narezanu hranu, nema bojazni da je riječ o 'koraku unatrag'.

Mišljenja sam da bi jasličari trebali izlaziti van čime bi se poboljšali prirodni mehanizmi zaštite sluznice dišnih puteva.

Što se zaštite tiče, preporučujem cijepljenje protiv pneumokoka, gripe i vodenih kozica. Vrlo je malo 'sirupa' s dokazanim povoljnim učinkom na učestalost upala dišnih puteva – možete pokušati s Imunoglukan sirupom, kontinuirano kroz 6 mjeseci.

Doc. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević pedijatar

Play ponuda
Play ponuda