Riba na meniju tijekom trudnoće dobra je zbog obilja omega-3 masnih kiselina koje potiču djetetov rast i razvoj u maternici i ranom djetinjstvu. Međutim, sirova riba u primjerice sushiju je veliko ne kada ste trudni jer može sadržavati nečistoće koje uzrokuju bolesti i mogu ugroziti bebu.
Umjerenost je ključ
Čak ni sva kuhana ili pečena riba nije dobra jer često sadrži velike količine žive koja može poremetiti razvoj bebinog živčanog sustava i mozga te uzrokovati urođene mane, poručili su iz Američkog Kongresa ginekologa i opstetričara za Cosmopolitan.
Američka Agencija za zaštitu okoliša i Agencija za hranu i lijekove nedavno je pojasnila koji su plodovi mora sigurni za jesti u trudnoći, samo je važno da porcije budu umjerene i raznovrsne. Bez bojazni možete jesti inćune, soma, bakalar, rakove, škampe, tilapiju, losos, jakobove kapice, konzerviranu tunu i pastrvu.
Druge vrste tune, škarpinu, brancin i sve što je ulovljeno od strane rekreacijskih ribara ograničite na jednu porciju. Isto tako, riba koju bi trebali izbjegavati jer sadrži velike količine žive je sljedeća:
- skuša
- crni marlin
- Atlantski zrcalar
- morski pas
- sabljarka
- velikooka tuna
- velika graditeljica (eng. tilefish)