Play ponuda

Evo što učiniti ako ste vi ili dijete 'pokupili' uši

shimmer fallback

Uši, gnjide, bube... zajednički nazivnik – napasti. Uništavači dobre volje. Dosade.

7.10.2014.
11:38
Play ponuda

Na spomen ušiju svatko tko ih nikada nije imao (ili se ne sjeća da ih je imao) počet će se momentalno češati po glavi i (kao neznatno) odmicati se od osobe koja priča o ušima. Oni koji su ih imali, češkaju se nešto manje i kažu 'A dobro, što sad, događa se, ALI ne ponovilo se'.

Mi smo se prvi puta s pojmom ušiju u vrtiću susreli jedne ne baš hladne zime, u veljači. Svi su pričali da to nije vrijeme ušiju, no valjda kako je bilo toplo, došle su. Prema savjetu tete iz ljekarne, prevencije radi, oprali smo kosu šamponom protiv ušiju i našpricali kosu sprejem. Tada sam uistinu mislila kako smo mi to super napravili i bila ponosna na sebe.

Međutim, došlo je ljeto. I toplo vrijeme. Zajedno s ušima. Otkrili smo ih jedno popodne usred shopping centra. Na svu sreću, ljekarna nam je bila blizu pa smo na licu mjesta potvrdile svoje sumnje oko novih naglavnih stanovnika, kupile šampon i češalj te krenule kući. Na putu kući me primila velika panika – što, kako, kuda?!

Dakle, prijedlozi za rješavanje ušiju su:

Prvi: paniku ostavite u shopping centru (ili gdje god, samo ju ne nosite kući), vrlo je destruktivna. Auto destruktivna, prije svega.

Drugi: Šamponi protiv ušiju su izrazito jaki i bogati pesticidima, ne pretjerujte s pranjem jer vrlo lako možete dobiti osip, urtikariju, crvenilo. A kasnije zbog poremećenog ph vlasišta možete se dugo mučiti s peruti.

Treći: Ako dijete i/ili vi imate dugu kosu, ošišajte bar nekoliko centimetara. Neka vam ne bude žao. Jer, nakon tjedana iščešljavanja s češljom protiv ušiju, kosa će izgledati ispucalo, neuredno, izmučeno i stanjeno na vrhovima (pa ćete je svejedno morati ošišati, a ovako ćete izbjeći previše čupanja kose uslijed češljanja tim uskim češljom)

Četvrti: Kosu isperite mješavinom 1:1 octa i vode, nakon čega stavite masku od maslinova ulja. Ukoliko dijete može izdržati s maramom na glavi, ostavite da djeluje što duže, čak i preko noći. Uši ne vole masnu kosu i ulje ih guši. Izvrsno je i ricinusovo ulje.

Peti: Najučinkovitije čišćenje gnjida iz kose je ručno. Češalj može biti vrlo učinkovit no jedino ručno, pramen po pramen, možete biti sigurni da ste pregledali i skinuli svaku gnjidu s glave.

Šesti: Mit je da uši ne idu na bojanu kosu. Idu. Odnosno, idu na čisto vlasište. Dakle, ako ste ofarbani, ali imate čak i mali izrast, ušima ste privlačne. No, dobra je vijest da ih boja za kosu uništava. Stoga, ako ih pronađete kod sebe, ofarbajte se i riješili ste problem. Nastojte ne biti preblizu glave djeteta koje ima uši da ne napravite zatvoreni krug (ono vama, vi njemu, ono vama i tako unedogled).

Sedmi: Ako želite biti sigurni jeste li se riješili ušiju, bit će vam potreban bijeli regenerator, papirnate maramice ili salvete bez uzorka i uski češalj. Operite kosu, gusto nanesite regenerator i pramen po pramen češljajte, a sadržaj češlja brišite u maramicu. Vidjet ćete doslovno svaku mrvicu, končić, definitivno i gnjide ako ih se još niste riješili.

Osmi: Auto i dječju sjedalicu dobro očistite usisavačem pa sjedala lagano pošpricajte Bio Killom. Prozore na autu ostavite minimalno spuštene bar preko noći kako bi se miris izvjetrio.

Deveti: Počistite sve površine u stanu (prozore i unutrašnjost kuhinjskih ormarića ne trebate, ovdje mislim na mjesta gdje bi se uši mogle zadržavati) i pošpricajte ih Bio Killom. Nakon što ste to napravili, ne pretjerujte više sa čišćenjem. Uši tako i tako ne vole biti izvan kose. Uostalom, tu mogu preživjeti svega tri dana. No, svejedno, prvih tjedan dana koristite svatko svoj ručnik pri naslanjanju na kauč ili stolice.

Deseti: Posljednji, možda i najvažniji – naoružajte se strpljenjem. I za sebe i za dijete. Jer, uši nisu pitanje statusa i/ili higijene. Događaju se u svim porama društva, među svim rasama, na svim kontinentima. Histerijom i optužbama (zašto si dobio uši, jesi li baš morao tamo ići...) nećete postići doslovno ništa. Dijete koje je vjerojatno donijelo uši u kuću nije krivo što se našlo u kolektivu s ušima. I vjerujte, svrbi ga isto koliko i vas, možda još i više. Dakle, budite si pomoć i podrška, tako će vam najlakše proći tih nekoliko 'ušljivih' tjedana.

Sretno!

Savjetuje: Teta Maja/Mali kreativci

Play ponuda
Play ponuda