Play ponuda

Dobar razlog zbog kojeg biste mogli češće bakama ostavljati svoju djecu

shimmer fallback

Ako ste tražili valjani razlog da ostavite svoju djecu na čuvanje bakama, sada ga i imate.

29.10.2014.
19:10
Play ponuda

Osim sile prilike ili čistog obiteljskog zbližavanja, druženje male djece sa starijim ženama čudotvorno djeluju na ženino zdravstveno stanje, točnije, ublažava simptome menopauze, pokazalo je istraživanje provedeno na Kinsey institutu.

Jedna od autorica istraživanja, Virginia J. Vitzhum radi većinom u području Bolivije, gdje je otkrila povezanost, uvjetovanu evolucijom, između menopauze i uloge bake.

"U posljednjih 20 godina istraživanje je pokazalo da žene u zemljama koje nisu industrijalizirane drugačije proživljavaju menopauzu. Te žene, koje često žive sa svojim unucima, imaju slabije simptome menopauze te manje valunga nego žene koje žive u industrijaliziranim zemljama", objasnila je Vitzhum.

Jedan od razloga zašto je tomu tako je proizvodnja oksitocina, hormona sreće, koji također imaju svojstva koja reguliraju tjelesnu temperaturu.

"Znamo da oksitocin igra veliku ulogu u reakciji odraslih ljudi na malu djecu", kazala je Virginia te objasnila da bilo koje dijete, a ne samo ono u krvnom srodstvu, ima pozitivan hormonalni učinak na odrasle.

"Ljudski mozak je dovoljno fleksibilan da cijeni interakciju s djecom, čak i bez krvnog srodstva", zaključila je autorica istraživanja.

Play ponuda
Play ponuda