"Primijetili smo pozitivnu vezu između unosa umjetno zaslađenih sokova i rizika preuranjenog poroda, ali nije ustanovljena veza za zašećerene sokove", objasnili su stručnjaci Centra za programiranje fetusa Statens Serum instituta u Kopenhagenu.Njihovi rezultati trebaju dodatnu potvrdu no ipak upućuju na to da je povišeni unos umjetno zašećerenih sokova možda bolje izbjegavati kada su u pitanju trudnice.
Trudnice koje su pile jedan ili više dijetalni sok dnevno bile izložene 38 posto većem riziku preuranjenog poroda (prije 37. tjedna trudnoće) u odnosu na ispitanice koje nikada nisu pile umjetno zaslađena pića.
Rizik nije povećan kod ispitanica koje su pile zašećerene sokove pa su znanstvenici zaključili kako je posrijedi umjetni zaslađivač, iako im nije u potpunosti jasno kako on djeluje na rizik preuranjenog poroda.
"Ova studija sugerira kako bi se trudnice trebale kloniti umjetno zaslađenih sokova i koncentrirati se na pića bogata nutrijentima, poput mlijeka i voćnih sokova. Ne bi smjele zaboraviti na vodu!", savjetovala je dr. Shelley McGuire, glasnogovornica Američkog društva za prehranu.
Lobi proizvođača sokova tvrdi kako ova studija nije dokazala uzrok i posljedicu, te bespotrebno alarmira trudnice.