Podučite kćer ovim stvarima prije nego uđe u pubertet

Svi koji tvrde da je ista stvar imati kćeri i sinove očito nisu imali djecu različitih spolova. Ovaj put smo se usredotočili na kćeri i tome što biste ih trebali naučiti u mlađoj dobi, prije puberteta.

1. Koliko je obožavana.

Bez obzira koliko se nekad razilazili u mišljanjima ili se izderali na nju, ona bi uvijek trebala znati da je centar vašeg svijeta i najvažnija osoba u vašem životu.

2. Kako kuhati.

Trebala bi znati pripremati manje obroke kao što su kuhana jaja, tjestenina, tosta ili slaganje sendviča. Naučite je od najmlađih dana da uživa u kuhinji i eksperimentira s namirnicama, jer tako će razviti i zdrav odnos prema prehrani.

3. Neka se pripremi za nadolazeće tjelesne promijene i zna što je očekuje.

Vaša kćer mora znati da uz hormonalne promijene koje joj se približavaju (ili su već došle) idu i emocionalne promjene. Ako ne znate sami dobro sve objasniti, pronađite odgovarajuću literaturu koja govori o svim aspektima puberteta, no i sami je prolistajte, te poslije sa kćerkom razgovarajte o pročitanom i eventualnim pitanjima i nedoumicama koje i dalje ima.

4. O lošem utjecaju droge.

Nažalost, bez obzira na to gdje vi živjeli, droge su prijetnja vašem djetetu, a djeca se mogu početi drogirati već od desete godine, pa nikad nije prerano za razgovor o tom problemu. Nepokolebljivo joj dajte do znanja da se niti jedno opojno sredstvo ne smije probati niti jednom, jer nije sigurno. Objasnite joj kolika tragedija proizlazi iz korištenja opojnih sredstava i koliko je to opasno, ali i ilegalno.

Objasnite svojoj kćeri također da, bez obzira koliko je drugi pokušavali nagovoriti i bez obzira koliko ‘ne-cool’ može ispasti, nipošto ne padne pod utjecaj vršnjaka i ne proba niti jedan jedini put bilo što. Također joj dajte do znanja da kad bude starija i počne izlaziti, ako se nađe u bilo kakvoj nelagodnoj ili nesigurnoj situaciji da vas uvijek, u bilo koje doba dana ili noći, može nazvati i vi ćete joj doći u pomoć.

5. Ovo je doba savršeno da sazna neke činjenice o životu.

Svi znamo da je teško započeti razgovor o određenim temama, no bolje da dobije pravovaljanje informacije od vas nego da vjeruje nečemu što je čula na igralištu. Ne morate ići u puno detalja kad pričate o seksu i seksualnim željama i mislima, no lagani razgovor će biti dovoljan da se opusti u pogledu tjelesnih funkcija i da ne sluša sve što joj drugi kažu.

6. Mora biti svjesna da postoje ljudi diljem svijeta, ali i u njezinoj okolini koji nisu toliko sretni kao ona.

Trebala bi znati da je pomaganje nekome kome je potrebna pomoć zahvalan osjećaj i da je možda nekad baš pomoć koju će ona pružiti biti dovoljna da u potpunosti promijeni nečiji dan. Odvedite je u obližnji azil za životinje ili do umirovljeničkog doma i neka provede dan volontirajući.

7. Novac ne pada s neba.

Naučite je da cijeni vrijednost novca i da se ništa ne dobiva besplatno. Neka bude svjesna da novac nije najvažnija stvar u životu, ali i da bez rada, truda i napora nema ni novaca uz pomoć kojeg si može ispuniti sitne želje.

Dobra navika je da kad dobije veću svotu novaca, recimo za rođendan, da je podijeli na tri dijela. Jedan neka bude za trošenje, drugi za hitne slučajeve, a treći za neke dugoročne ciljeve (recimo kad si bude željela kupiti računalo). To je sjajan način da od najmlađih nogu nauči raspolagati s novcima odgovorno.

8. Izgled je važan.

Trebala bi znati da je osobna higijena jako bitna, i iako ne treba cijeniti ljude prema izgledu, uvijek bi se trebala truditi izgledati prilično u određenim situacijama (kakva odjeća se nosi u školi, a kakva na igralištu i sl.).

9. Neće svi uvijek biti dobri i pošteni.

Otprilike u petom razredu djevojčice imaju naviku početi se ponašati jako bezobrazno jedne prema drugima, a učestalo je tad i psihičko zlostavljanje donedavnih prijateljica. Razgovarajte s njom o ponašanju drugih, kakvi mogu biti i kako da se nosi s tim. Dajte joj svakako do znanja da vam se uvijek može obratiti i da ne prolazi ni kroz kakve teškoće sama.

Uvjerite je da treba ostati uz prijatelje i kad je teško i da se ne priklanja grupama koje zadirkuju drugu djecu ili ružno pričaju o njima. Neka bude dovoljno samouvjerena da može izdržati i sama ako treba, no neka ipak pazi na one koji rade probleme i neka ih svakako prijavi profesorima ako joj se čini da postoji opasni.

10. Život nije lagan.

Uvijek će biti prepreka pred kojima će se naći i činit će joj se da je život okrutan i neizdrživ. No trebat će joj vjere, obitelj i čista glava da bi prebrodila neke od situacija koje će uslijediti. A sve to može. Pripremite je na to da se život sastoji od lijepih i ružnih trenutaka koji će se izmjenjivati, te da se mora naučiti nositi s oboje.

Ako kćer naučite ovih deset stvari imate dobru bazu za preživljavanje predtinejdžerskog i tinejdžerskog doba. Pomaganje djeci kako da manevriraju kroz život je posao svakog roditelja, čak i ako mi sami još nismo odgonetnuli kako bi i što kad trebali učiniti.

Povratak na Net.hr