KORONAVIRUS ĆE ZAUVIJEK OSTATI U NAMA? / Znanstvenici na nogama, 'opasna' studija tvrdi da bi ovo otkriće moglo promijeniti cijeli tijek bolesti

Što se tiče kliničke važnosti ovih nalaza, dokazi o integraciji kod pacijenata tek se trebaju vidjeti

18.6.2021.
10:09
Shutterstock

Rezultati kontroverzne studije pokazali su mogućnost da bi se genski materijal iz SARS-CoV-2 virusa, koji uzrokuje Covid-19, mogao integrirati u naš genom, piše IFLScience.

Članak objavljen u Zborniku Nacionalne akademije znanosti (PNAS) možda pruža objašnjenje zašto ljudi koji su se oporavili od Covida-19 i dalje mogu biti pozitivni na testiranju mjesecima kasnije. No, također temelji se na nalazima osporavanog rada istih autora koji je objavljen u prosincu 2020. godine.

Spomenuti rad pobudio je sumnjičavost unutar znanstvene zajednice, a mnogi su ga označili "opasnim" zbog straha kako bi mogao izazvati zabrinutost da bi cjepiva na bazi glasničke RNA (mRNA) mogla promijeniti ljudski DNK. Autori su, međutim, naglasili da niti jedan tekst, onaj prvotni iz prošle godine, a niti onaj objavljen u PNAS-u to ne sugeriraju.

Naknadna istraživanja tih objavljenih spornih radova otkrila su rupe u korištenoj metodologiji. No, profesori biologije s Instituta Whitehead i Massachusetts Institute of Technology, dr. Rudolf Jaenisch i dr. Richard Young, koji su predvodili istraživanje, suprotstavili su se tim kritikama.

Integracija je ipak moguća?

Njihov tim koristio je tri različite tehnike sekvenciranja kako bi dokazali može li se SARS-CoV-2 RNA integrirati u ljudski genom u kulturi, obrnutom transkripcijom, a sva tri pristupa dobila su dokaze da je to moguće. DNK kopije virusne RNA bile su prisutne u genomu stanica domaćina i utvrđeno je da su integrirane mehanizmom posredovanja putem LINE1.

Naime, LINE-1 elementi čine 17 posto ljudskog genoma i genetske su sekvence koje kodiraju reverznu transkriptazu.

Iako se čini da ovi rezultati podupiru izvornu hipotezu da se fragment DNA SARS-CoV-2 može integrirati u ljudski genom obrnutom transkripcijom, treba spomenuti da je u približno 30 posto integrirane virusne DNK nedostajalo LINE-1 mjesto za prepoznavanje. Stoga je moguće da je druga metoda odgovorna za integraciju.

Potrebna su daljnja istraživanja

Što se tiče kliničke važnosti ovih nalaza, dokazi o integraciji kod pacijenata tek se trebaju vidjeti. Međutim, tim je izvijestio o integraciji SARS-CoV-2 u tkivo živih i obduciranih bolesnika s Covidom-19.

"Važno je da se takvi himerni prijepisi otkrivaju u tkivima koja potječu od pacijenta", istaknuli su. "Naši podaci sugeriraju da je u nekim tkivima pacijenta većina svih virusnih transkripata izvedena iz integriranih sekvenci. Naši podaci pružaju uvid u posljedice infekcija SARS-CoV-2 koji mogu pomoći objasniti zašto pacijenti mogu nastaviti s reprodukcijom virusne RNA nakon oporavka."

Potrebna su daljnja istraživanja učinka koji bi potencijalna integracija mogla imati na tijek bolesti, kao i istraživanje implikacija kod drugih RNA virusa koji uzrokuju bolesti, poput virusa denge i gripe.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen