Tijekom pandemije Covid-19, rad od kuće bio je vrlo popularan način poslovanja, a u nekim firmama se i dalje koristi. Nekima je to olakšavajuće, a drugima to otežava jer, kako tvrde, nisu se osjećali produktivno.
Pokrenula su se brojna istraživanja o tome da je rad od kuće zdraviji u odnosu na rad iz tvrtke.
Poslodavci tvrde da su radnici lijeni
Mnogi poslodavci vjeruju da su njihovi djelatnici lijeni. Međutim, ta tvrdnja je opovrgnuta jer zaposlenici koji rade od kuće rjeđe idu na bolovanje i imaju veću motivaciju raditi vikendom te navečer.
Charlotte Hole s UKHSA-e predvodila je u studiji u kojoj su se analizirali rezultati i zaključci 1930 akademskih radova o radu od kuće, radu na daljinu te drugim vrstama hibridnog i kućnog rada kako bi se razrijedila često kontradiktorne tvrdnje stručnjaka.
"Ljudi su odavno shvatili da ako sve zaposlene stavite u istu prostoriju u poduzeću, bez zvučne izolacije, to bude neugodno, a povrh svega nemate baš produktivnu radnu snagu. Sada kada smo prešli na kulturu rada kod kuće, ima smisla da se organizacije i vlada postaraju da ljudi koji rade od kuće to rade na što efikasniji način", rekao je profesor Neal Grinberg.
Dobre i loše strane
Također, Grinberg je rekao kako je istraživanje pokazalo da postoje dobre i loše strane rada od kuće. Radnici su ovisili o tome koliko je prostora bilo kod kuće, raspoložive opreme te koliko su zaposleni imali kontrolu nad svojim danom.
Ljudi s višim primanjima više su uživali u radu od kuće, dok su oni koji su imali više obaveza, poput čuvanja djece, kućnih poslova i slično, bili pod većim stresom.
"Sve u svemu, ljudi su se osjećali produktivnije kod kuće. Bilo je posebno dobro za kreativne stvari, ali mnogo teže kada su u pitanju dosadniji zadaci", objasnio je Grinberg.
Rad od kuće dobar za zdravlje
Ljudi imaju veću mogućnost jesti zdravije, osjećaju manje stresa i imaju niži krvni tlak, piše RTS.
S druge strane, moguće je da će oni koji rade od kuće konzumirati više grickalica, slatkiša, gaziranih i alkoholnih pića, više pušiti, a time će i dobivati na težini, tvrdi Agencija za zdravstvenu zaštitu Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevskog koledža u Londonu.
Također, tijekom pandemije koronavirusa povećao se unos povrća, voća, mliječnih proizvoda, grickalica i obroka koje sami pripremate, navodi se u zaključcima studije.
Uzrok zabrani radu od kuće
"Menadžeri su morali pronaći načine da podrže svoje zaposlene koji rade od kuće i pomognu im pri stvaranju njihova radnog okruženja. Postoji sjajna poslovica u znanosti da u nekom trenutku moramo se prestati diviti problemu i početi razmišljati o rješenjima. Sada znamo dosta toga. Dakle, treba se zapitati: Koja je najbolja obuka koju pojedinac treba proći ako će raditi hibridno, to jest i iz kancelarije i s drugih mjesta?", rekao je profesor Grinberg.
Profesor Grinberg ističe da se kompanije boje da će zaposleni od kuće zabušavati, da neće raditi dobro te da ih ne mogu držati na oku, a to naziva zastarjelim konceptom.
7. Sve manje sudjelujete u obiteljskom i društvenom životu.
Zabranjivanje rada od kuće može dovesti do toga da talentirani zaposlenici mogu potražiti druge poslove, ali i čini kompanije manje fleksibilnima u slučaju eventualnih kriza u budućnosti, poput zdravstvenih situacija, štrajkova ili vremenskih nepogoda koji sprječavaju ljude da dođu do svojih tvrtki.
Što vi mislite o radu od kuće? preferirate li? Otkrijte nam u anketi.
POGLEDAJTE VIDEO: Rad od kuće ponedjeljkom i petkom. Da ili ne? Državni dužnosnici po uzoru na druge zemlje tu politiku već primjenjuju