Za slavne i bogate Crna Gora je postala top-destinacija

shimmer fallback

Ako ste strahovito bogati poduzetnik koji se upravo sprema proslaviti 40.

5.9.2012.
12:18
Play logo

Barem je ovo odlučio britanski financijer (ulagač novca u neko poduzeće, op. a) Nat Rothschild kada je upravo u crnogorskom Porto Montenegru prošle godine proslavio svoj rođendan i tako podržao daljnji razvoj ultra luksuzne marine, piše Daily Mail.

Što ova mala država, koja je nekoć baš poput Hrvatske pripadala Jugoslaviji, ima da privlači samo elitu bogatih i slavnih Europljana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crna Gora dugo se vremena pokušavala oporaviti od posljedica rata. Prije nego je nasilje eruptiralo, Crna Gora bila je naširoko poznata po ugošćavanju bogate elite i filmskih zvijezda. Luksuzni otok Sveti Stefan (koji je zahvaljujući novim vlasnicima ponovno otvoren prošle godine) ugostio je princezu Margaret, Sofiu Loren, Richarda Burtona i Elizabeth Taylor.

Rat je gotovo pa posve rastrgao turističku industriju, no 2006. godine Crna Gora dobila je nezavisnost od Srbije i u roku ovih nekoliko godina odjednom ponovno postala održiva destinacija za odmor, a vrhunac svega bilo je Rothschildova proslava kojoj je prisustvovala sama krema europske elite, ali i financijerovo ulaganje u ovu destinaciju. No, iako je to Crnu Goru vratilo na mapu najluksuznijih odredišta, ova zemlja teži tome da bude dostupna i 'normalnim' ljudima.

Porto Montenegro, kompleks resort hotela, luksuznih restorana i dućana, sadrži i 'ušminkanu' marinu koja može primiti i 600 jahti te apartmane koji koštaju i po tri milijuna eura. No, ovo nije zatvorena zajednica i plaže, barovi i restorani otvoreni su za svakoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni koji na banci nemaju koji milijune, mogu se okrenuti prema kotarskom zaljevu za nešto pristupačniji smještaj, ponajprije u Kotru kojeg je UNESCO proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Čak 300 godina Kotor je bio pod upravom Republike Venecije, zbog čega se i u građevinama osjeti taj venecijanski utjecaj. Dok je ovaj mali srednjovjekovni grad smješten tik uz more, također je okružen strmim liticama zbog kojih Boku Kotorsku često nazivaju i najjužnijim europskim fjordom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porto Montenegro neki su okarakterizirali kao 'bezdušni' moderni dodatak rustikalnom šarmu obale ove zemlje, no nema sumnje da Tivat i Crna Gora općenito postaju hit destinacija. Ovdje se sudaraju dva kontrasta: palme koje ukrašavaju luksuznu marinu koja može primiti pregršt superjahti dopremljene su čak iz Urugvaja, dok je s druge strane cesta koja vodi do dubrovačke zračne luke (udaljene manje od dva sata vožnje) na nekim mjestima bez asfalta.

Ova grbava vožnja služi kao podsjetnik da je infrastruktura u ovoj bivšoj ratom razorenoj zemlji je još uvijek na klimavim nogama, iako će neki reći da je to zemlji osiguralo određenu dozu šarma, a ne je osramotilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zaboravite na Porto Montenegro i njezine sjajne popločene šetnice, jer ono što ćete najviše cijeniti ovdje je doza zabave, ističe novinarka Daily Maila. Ponuda vodenih sportova zbilja je šarolika, a ljeti se održava i nekoliko regata. Ako u grad dođete u špici sezone, u krajnju ruku se možete zabavljati gledajući sve te silne mega jahte i ušminkanu europsku elitu koja je, baš poput 'običnog' puka, došla uživati u ljetnim radostima.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo