Play ponuda

VIDEO: / Najintrigantniji izgubljeni gradovi

shimmer fallback

Ništa nije vječno, pa su tako i neki gradovi, zbog ratova, vode ili kozmičkih intervencija, nažalost, nestali.

21.8.2011.
14:14
Play ponuda

1. Skara Brae, Škotska Više selo nego grad, ali ipak... Pretpovijesne ruševine u Orkneyju ostaci su malih poljoprivrednih naselja starih preko 5.000 godina. Ruševine su otkrivene 1850. godine nakon velike oluje, a prilikom iskapanja pronađeno je osam kamenih kuća, zajedno s krevetima, ognjištem i policama. Danas mjestu prijeti erozija, a posjet ovim ostacima u zimsko vrijeme ovisi o vremenskim prilikama. Orkney je povezan s britanskim kopnom trajektima i letovima.

2. Babilon, Irak Babilon je antički grad u Mezopotamiji, u blizini današnjeg grada Al Hile u Iraku. Bio je glavni grad Babilonskog Carstva, a ime mu dolazi od akadske riječi 'babilu', što znači 'božja vrata'. Nastao je oko 2500 godine prije Krista, a veliki centar Mezopotamije je postao 500 godina kasnije. Babilon je rastao u veličini i raskoši, a zatim je uništen, prvi put od strane Asiraca, a drugi put nakon smrti Aleksandra Velikog. Danas ostatke grada posjećuju samo okorjeli putnici, a nalazi se 85 km južno od Bagdada.

3. Taksila, Pakistan Taksila je važan arheološki lokalitet starog indijskog gandarskog grada u provinciji Pandžabu u Pakistanu. Nalazi se 32 km sjeverozapadno od Ravalpindija, dijela Islamabada, na nadmorskoj visini od 549 metara. Osnovao ga je drevni indijski kralj negdje oko 7. stoljeća prije Krista. Godine 1980. Taksila je upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji. Najbolje ju je posjetiti u ožujku i studenome. Izbjegavajte zimske hladnoće, kiše, te vruće ljetne i jesenske mjesece.

4. Palenque, Meksiko U jugozapadnom dijelu Meksika u blizini planina Chiapas nalazi se Palenque, arheološki biser. Čini se da je grad postojao barem 100 godina prije naše ere. Petsto godina kasnije postao je jedan od najvećih gradova civilizacije Maja. Tu su se smišljale legende, urote, postavljali premladi kraljevi, kovale prijevare i provodile dvorske intrige. Na koncu je civilizacija propala, a grad napušten. Upozorenje za turiste, Palenque ima tropsku klimu, zato se pripremite. Ne zaboravite se zaštititi od sunca i kukaca, te se opskrbite vodom.

5. Angkor, Kambodža Od 9. do 15. stoljeća na prostoru Kambodže postojalo je Kmersko Carstvo, čije je središte uglavnom bio grad Angkor. Wat, glavni hram Carstva Angkor, danas je simbol Kambodže i najveća turistička atrakcija. Pretpostavlja se da je zbog klimatskih promjena (uključujući i opskrbu vodom) grad napušten prije 500 godina. Angkor se nalazi 20 minuta sjeverno od Siem Reapa, a do njega se može doći helikopterom, tuk-tukom i na slonovima.

Vezani članci:

arti-201106020624006 arti-201106130448006

Play ponuda
Play ponuda