ZLU NE TREBALO / Ovih 12 stvari obavezno spakirajte za put, spasit će vas ako zapnete u kvaru ili gužvi

Image
Foto: Shutterstock

U slučaju kvara na cesti, dobro pripremljen vozač može izbjeći stres i neugodnosti. Osnovna oprema u automobilu može znatno olakšati rješavanje iznenadnih problema

5.7.2024.
9:03
Shutterstock
VOYO logo

Iako često mislimo da se kvarovi na automobilu događaju drugim ljudima, tehnički problemi na dugom ili kratkom putu mogu se dogoditi svakome. U tim trenucima trebate imati prave stvari pri ruci.

Ako imate kvar, kao i osiguranje, postoje neke jednostavne stvari koje možete učiniti kako biste frustrirajuću situaciju učinili malo podnošljivijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je potrebno imati u automobilu u slučaju zastoja na cesti?

Ovo su ključne stvari koje trebate imati u automobilu kako biste bili spremni za nepredviđene situacije.

Image
Foto: Shutterstock

1. Prijenosni punjač

Mobilni uređaj je važan kada ste u nevolji i trebate pomoć. Održavajte bateriju napunjenom tako da je punite punjačem u automobilu ili nosite prijenosni punjač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Rezervna guma i auto dizalica

Toliko je kvarova uzrokovano izbušenim gumama. Neki ljudi neće razmišljati dvaput o tome da sami promijene gumu, stoga su nužni rezervna guma koja je dopuštena za ceste, auto dizalica i poseban alat za skidanje matica kotača.

Image
Foto: Shutterstock

3. Topla odjeća i vodootporna jakna

Kada se automobil pokvari, vjerojatno ćete ga morati napustiti i mogli biste neko vrijeme stajati na kiši i hladnoći. Osobito ako vam se dogodi kvar na autocesti gdje je mnogo sigurnije izaći iz automobila i stati iza branika. Stoga će vam dobro doći nekoliko dodatnih slojeva odjeće. Zimi ne zaboravite nositi i pokrivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Reflektirajući sigurnosni prsluk i trokut upozorenja

Na prometnoj cesti po lošem vremenu ili u mraku drugim vozačima može biti vrlo teško da vas vide. Nosite reflektirajući sigurnosni prsluk, upalite svjetla za opasnost i postavite trokut upozorenja 45 metara iza automobila ako je to sigurno. Ne stavljajte trokut upozorenja na autocestu jer je preopasno.

Image
Foto: Shutterstock

5. Kutija prve pomoći

Čak i ako nemate kvarove, dobro je ponijeti pribor za prvu pomoć i neke potrepštine za hitne slučajeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Gotovina i kreditne kartice

Uvijek sa sobom nosite gotovinu i kreditnu karticu. Gotovina je važna za ona mjesta koja ne primaju kreditne ili debitne kartice. Uvijek postoji i mogućnost da je elektronički sustav koji prihvaća kartice izvan mreže, stoga je važno imati barem nešto gotovine u džepu.

S druge strane, trebat će vam i kreditna kartica kao rezerva ako ostanete bez novca. Može biti ključno i za iznajmljivanje automobila. Tvrtke za iznajmljivanje zahtijevaju kreditnu karticu kao oblik sigurnosti, čak i ako plaćate gotovinom, kako bi se zaštitile od moguće štete na vozilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

7. Prijenosni hladnjak s ledom, pićem, namirnicama i grickalicama

Imati grickalice, pića i hranu pri ruci na početku putovanja može vam uštedjeti vrijeme i novac na putu. Kako biste uštedjeli prostor, razmislite o pakiranju leda za višekratnu upotrebu s plavim ledom umjesto teškog, glomaznog leda u vrećicama koji se može otopiti posvuda. Nekvarljive namirnice poput energetskih pločica također su praktične i jednostavne za pakiranje.

Image
TESTIRANO U PRAKSI /

Koliko goriva doista guta upaljena klima u autu? Pogledajte razliku u potrošnji

Image
TESTIRANO U PRAKSI /

Koliko goriva doista guta upaljena klima u autu? Pogledajte razliku u potrošnji

8. Boce za vodu i termo šalice

Još jedan način da uštedite prostor (i novac na flaširanoj vodi) je spakirati bocu vode za višekratnu upotrebu. Također je nužno ako planirate planinariti ili voziti bicikl. Termo šalice mogu duže držati pića hladnima ili toplima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Lijekovi i recepti

Ne zaboravite ponijeti sa sobom sve svoje lijekove bez recepta i recepte. Spakirajte dovoljno da izdrži cijelo putovanje, s nekoliko dodataka za svaki slučaj, ali nemojte riskirati da izgubite cijelo pakiranje na putu. Ostavite zalihe kod kuće kad se vratite.

Image
Foto: Shutterstock

10. Toaletne potrepštine

Pribori za osobnu higijenu i njegu obavezni su na svakom putovanju. Prije nego što krenete na put ne zaboravite spakirati svoju toaletnu torbicu sa stvarima kao što su četkica i pasta za zube, sapun ili gel za tuširanje, šampon i regenerator, dezodorans, britvice, ručnici, četka za kosu, turpija za nokte, pinceta, maramice i toaletni papir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11. Zaštita od sunca i insekata

Budite spremni za svako okruženje u kojem ćete se vjerojatno naći. Ponesite sa sobom kremu za sunčanje kako biste se zaštitili od sunčevih zraka, sprej za insekte (osobito ako planirate planinariti ili kampirati) i balzam za usne za suho vrijeme.

Prilikom nanošenja spreja protiv insekata izbjegavajte posjekotine ili nadraženu kožu. Nanesite samo na izložena područja (nikada ispod odjeće) i nemojte ih koristiti u blizini hrane. Kada je riječ o kremi za sunčanje, preporučuje se SPF krema za sunčanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12. Ručnici, deke, jastuci

Ponesite sa sobom ručnike da se osušite nakon kupanja u bazenu ili moru i udobne deke i putni jastuk ili dva kada dođe vrijeme za opuštanje, piše Utires.

POGLEDAJTE VIDEO: Provjerite varaju li automehaničari dezinformirane vozače

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo