Nakon sedam mjeseci u jedinici intenzivne njege novorođenčadi, zdravstveno stanje bebe rođene bez kože poboljšava se, no njegovo je stanje za liječnike i dalje misterij, piše Health.

Kada se Ja'bari Gray rodio 1. siječnja, njegovi roditelji Priscilla Maldonado i Marvin Gray, bili su šokirani otkrićem da mališanu nedostaje veći dio kože.

Težio je samo 1,36 kilograma

"Bilo je crveno, jarko crveno. Mogli ste mu vidjeti vene, sve je bilo izloženo", objasnila je Priscilla za Today.

Beba je bila dobro po svim pretragama do ultrazvuka u 37. tjednu koji je pokazao da se ne deblja i da mu je otkucaj srca pao, zbog čega su liječnici izveli hitni carski rez. Ja'bari je na svijet došao "potpuno tiho", što je šokiralo roditelje koji već imaju dvoje djece, a težio je samo 1,36 kilograma.

Kožu je imao samo na glavi, licu i dijelovima ruku i nogu pa liječnici nisu bili sigurni hoće li preživjeti. Oči su mu bile zatvorene, trebao je pomoć pri disanju i lijekove protiv bolova.

Ali sada, sedam mjeseci kasnije, težak je 6,35 kilograma i stanje mu se poboljšava zahvaljujući kompliciranoj presadnji kože u dječjoj bolnici u Houstonu.

Roditelji prikupljaju novac za operacije

Liječnici su nedavno počeli prekrivati Ja'barijevo tijelo kožom uzgojenom u laboratoriju, iz stanica uzetih sa stražnjeg dijela uha.

Na GoFundMe stranici Maldonado je napisali da se bebino stanje poboljšava te da liječnici postepeno smanjuju dozu analgetika u nadi da će ga pustiti kući u kolovozu. Ipak, još uvijek ne znaju zašto se rodio bez kože.

Prvotno su mislili da bi mogao imati buloznu epidermolizu, rijetki kožni poremećaj koji se manifestira u obliku plikova, no genetski testovi roditelja utvrdili su da nisu nositelji tog gena. Budući da liječnici još uvijek nisu sigurni u Ja'barijevo stanje, Maldonado je pokrenula GoFundMe profil kako bi prikupila novac za kontinuirana istraživanja i operacije.

Iako i majka tvrdi da se bebino stanje poboljšalo, zabrinuta je što mu liječnici nisu uspjeli otvoriti oči nakon dvije operacije. "Želim da moja beba vidi, to nije fer", napisala je na stranici.