BONGOS / Netko je 14 štenaca ostavio u kutiji: Ovi preslatki mališani čekaju svoj dom

Image

U svega mjesec dana udvostručio se broj napuštenih pasa u Dumovcu. Uz to neprestano brinu i za mačke te divlje životinje

29.7.2021.
11:46
VOYO logo

U novoj epizodi Bongosa razgovarali smo s Mateom, veterinarskim tehničarem koji u skloništu Dumovec radi već šest godina. Iza sebe ima godine iskustva u brizi za pse i mačke koji neprestano stižu u azil.

Kad smo prije mjesec dana posjetili sklonište, ondje je boravilo 30-40 pasa. U međuvremenu su udomljene dvije protagonistice naših priloga - Mira i Salem, no situacija u Dumovcu sve je teža. Stigli smo na snimanje i na prvi pogled svjedočili prepunim kavezima. Iako različitih priča, pasmina i dobnih skupina, svim psima jedno je zajedničko - želja da ne budu samo broj u kavezu, već da pronađu svoje vlasnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se djelatnici trude zbrinuti sve ove životinje, nekada se čini da njihovoj borbi nema kraja.

"Ove godine je baš dupli porast jer smo prije mjesec dana imali 30-ak pasa, a sad ih imamo do 80. Smanjeno je udomljenje, a puno ih ima", priča nam Mateo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Obitelj na more, pas na ulicu'

Da se psi olako napuštaju, posebno se uočava tijekom ljeta. Vlasnici zbog nekoliko tjedana godišnjeg odmora, u nemogućnosti ostavljanja psa na čuvanje, ostavljaju ga na ulici. Zato sklonište Dumovec, Noina Arka i Prijatelji životinja svake godine imaju kampanju "Obitelj na more, pas na ulicu?!" kako bi podigli svijest ljudi o odgovornosti za ljubimce.

Lice kampanje ove godine je prva dama jazz-rocka Zdenka Kovačiček, a tom prilikom je poručila: "Nikada ne propuštam pomoći napuštenim, gladnim, zlostavljanim i zapuštenim životinjama. Ne bavi se svatko glazbom i ne može osvojiti Porina za životno djelo kao ja, no svakome tko voli životinje udomljavanje može biti najveće životno djelo kojim će spasiti jedan život. Ako želite životinju, svakako uzmite iz azila, nemojte kupovati!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BONGOS /

Dina je držana na lancu i oduzeta vlasnici: 'Dosta je istraumatizirana i mršava'

Image
BONGOS /

Dina je držana na lancu i oduzeta vlasnici: 'Dosta je istraumatizirana i mršava'

14 štenaca ostavljeno u kutiji

Sredinom srpnja pronađeno je čak 14 štenaca u kutiji na zagrebačkoj Kustošiji. Stari svega pet, šest tjedana, pronađeni su bez mame. Jedno štene je uspješno udomljeno.

"Svi su zdravi tako da mogu ići slobodno na udomljenje", kaže Mateo. Za sve buduće vlasnike korisno je znati da će svi psići biti besplatno cijepljeni, kao i kastrirani ili sterilizirani kad za to dođe vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se rashlađuju stanovnici Dumovca tijekom ovih pasjih vrućina te kako izgledaju druženja u azilu, pogledajte u prilogu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo