Kada govorimo o noževima, obično se misli na one od čelika ili keramike, no istraživači su razvili poseban način izrade snažnih noževa od drveta. Materijal o kojem je riječ naziva se "očvrsnuto" drvo. Znanstvenici su, naime, pronašli način da drvo naprave 23 puta tvrđim, a zatim su ga pretvorili u nož koji je tri puta oštriji od onog od nehrđajućeg čelika, piše IFLScience.
Ta metoda opisana je u časopisu Matter. U usporedbi s proizvodnjom noževa od čelika i keramike, proizvodnja onih od očvrsnutog drveta vjerojatno će biti puno održivija. Oni se, također, mogu prati i ponovno koristiti kao i obični noževi.
"Drveni nož lako reže srednje dobro pečen odrezak i ima slične performanse kao nož za večeru", kazao je jedan od znanstvenika zaduženih za projekt Teng Li sa Sveučilišta Maryland.
Osim kod izrade pribora za jelo, očvrsnuto drvo može se koristiti i za izradu ostalih proizvoda kod kojih se obično koriste željezo i čelik. Tim znanstvenika testirao je čavle od drveta. Spojili su s takvim čavlom tri drvene daske, a on nije otupio.
Drveni noževi mogu se koristiti više puta
Kao polaznu točku za svoje istraživanje, tim je uzeo postavku da su prirodni materijali itekako čvrsti i primjenjivi.
"Celuloza, glavna komponenta drva, ima veći omjer čvrstoće i gustoće od većine materijala, poput keramike, metala i polimera, ali naša trenutna upotreba drva jedva dotiče svoj puni potencijal", objasnio je Li.
Drvo sadrži između 40 i 50 posto celuloze, a ostatak čine slabije komponente, hemiceluloza i lignin. Proces očvršćavanja drva uklanja te komponente i tako ono ojača te ima svoj puni potencijal. Tada se može oblikovati u bilo koji oblik po želji.
"U našoj kuhinji imamo mnogo komada od drveta koje koristimo jako dugo, poput daske za rezanje, štapića za jelo ili oklagije,", kazao je Li. "I ovi se noževi mogu koristiti mnogo puta ako ih ponovno izvadite, naoštrite i redovito održavate."