COVID 'IZJEDA' MOŽDANO TKIVO? / Zabrinjavajući rezultati studije: 'Simptomi mogu nestati, ali ovo kad se jednom izgubi - nema natrag!'

Gubitak moždanog tkiva bi moglo objasniti razlog zašto su pacijenti s Covidom izgubili njuh

18.6.2021.
21:05
Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

Nova studija iz Velike Britanije ispitivala je utjecaj koronavirusa na mozak prije i nakon infekcije te je posebno proučavala potencijalni učinak na živčani sustav.

"Ukratko, nova studija sugerira da bi moglo doći do dugotrajnog gubitka moždanog tkiva od Covida, a to bi imalo neke dugoročne posljedice", rekao je Scott Gottlieb, bivši povjerenik Agencije za hranu i lijekove.

"Simptomi toga mogu nestati, ali nikada nećete povratiti tkivo ako je uništeno kao posljedica virusa", istaknuo je Gottlieb koji sudjeluje u odboru proizvođača cjepiva Pfizer.

Gottlieb je za CNBC objasnio da bi gubitak moždanog tkiva moglo objasniti razlog zašto su pacijenti s Covidom izgubili njuh.

"Smanjenje količine kortikalnog tkiva dogodilo se u područjima mozga koja su blizu mjesta koja su odgovorna za miris", rekao je. "Ono što sugerira je da su miris i gubitak mirisa samo učinak primarnijeg procesa koji je u tijeku, a taj proces zapravo smanjuje kortikalno tkivo", zaključio je Gottlieb.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen