Nepalska tradicija ophođenja žena za vrijeme mjesečnice: Znate li što je chhaupadi?

Image
Foto: Youtube

Čim malo provirimo u tuđe kulture i njihove običaje često ostanemo začuđeni. Takva je situacija i s ovim običajem kojeg prakticiraju žene u Nepalu za vrijeme mjesečnice

15.5.2017.
7:57
Youtube
Play logo

Što biste napravili kada bi vas vlastiti ukućani izbacili iz kuće dok imate mjesečnicu? Iako vjerujemo kako često to žele ipak to još nikada nisu napravili. U dalekom Nepalu situacija je drugačija. Dok imate mjesečnicu ne možete biti u kući.

shimmer fallback
shimmer fallback

Chhaupadi je tradicija koju prakticira mnogo žena u Nepalu. Tradicija koja ženama nalaže da dok imaju mjesečnicu ne mogu boraviti u kući jer su 'prljave'. Tih nekoliko dana provode u šupi ili nekom vanjskom dijelu kuće. No, osim što ne mogu boraviti u kući ženama su nametnuta i druga ograničenja. Ne smiju dirati biljke ni životinje jer se vjeruje kako im na taj način mogu naštetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što im završi mjesečnic, žene su dužne okupati se u izvoru i pročistiti se kravljim urinom. Tada se mogu vratiti u kuću sve do druge mjesečnice.

shimmer fallback
shimmer fallback
Play logo

Iako je vrhovni sud u Nepalu još 2005. godine zabranio chhaupadi nisu ga svi prestali prakticirati. Nekim je ženama i muškarcima to naprosto najnormalniji običaj kojega se pridržavaju i smatraju ga opravdanim iz više razloga. Ova tradicija opstaje još u ruralnim i manje obrazovanim krajevima ali budući da je takvih krajeva više nego urbanih možemo reći da je tradicija još uvijek poprilično jaka.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo