Znanstvenici s britanskog sveučilišta Aston potvrdili su stari mit o "pravilu od pet sekundi", točnije, hrana koja padne na pod je barem pet sekundi čista.
Kako bi dokazali do pravilo, studenti su bacali tost, tjesteninu, kolačiće i slatkiše na pod koji je bio izložen uobičajenim bakterijama. Potom su mjerili koliko se tih bakterija prebacilo u razmacima od tri do trideset sekundi.
Rezultati su pokazali kako hrana ostavljena na podu manje vremena će doista prikupiti manje bakterija. Još bitnije, tekstura poda na koju je hrana bačena je najbitniji faktor u tome koliko će se bakterija prebaciti s poda na hranu.
Tepih je obično najčišća površina na koju hrana može pasti,
dakle, suprotno
uvjerenjima kako su tepisi "leglo bakterija", kazao je profesor
Anthony Hilton.
Laminat i pločice najgore su površine na koju hrana može pasti.
U svakom slučaju, pokušajte ne previše riskirati!