Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Mit ili istina? /

'Pravilo od pet sekundi' postoji? Znanstvenici otkrili koje površine prenose najmanje bakterija

Tekstura poda na koju je hrana bačena je najbitniji faktor u tome koliko će se bakterija prebaciti s poda na hranu

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Znanstvenici s britanskog sveučilišta Aston potvrdili su stari mit o "pravilu od pet sekundi", točnije, hrana koja padne na pod je barem pet sekundi čista. 

Kako bi dokazali do pravilo, studenti su bacali tost, tjesteninu, kolačiće i slatkiše na pod koji je bio izložen uobičajenim bakterijama. Potom su mjerili koliko se tih bakterija prebacilo u razmacima od tri do trideset sekundi.

Rezultati su pokazali kako hrana ostavljena na podu manje vremena će doista prikupiti manje bakterija. Još bitnije, tekstura poda na koju je hrana bačena je najbitniji faktor u tome koliko će se bakterija prebaciti s poda na hranu.

Tepih je obično najčišća površina na koju hrana može pasti, dakle, suprotno uvjerenjima kako su tepisi "leglo bakterija", kazao je profesor Anthony Hilton

Laminat i pločice najgore su površine na koju hrana može pasti. 

U svakom slučaju, pokušajte ne previše riskirati!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike