Play ponuda

FASCINANTAN PROCES / Kako je nastala haljina o kojoj bruji svijet? Golu Bellu Hadid 'obukli' su za osam minuta, kreator otkrio u čemu je štos

Foto: Profimedia

Iako je u početku bila namijenjena isključivo za modne svrhe, kompanija Fabrican potvrdila je da ova tehnologija ima neograničenu primjenu

2.10.2022.
14:24
Profimedia

Manekenka Bella Hadid od jučer je top tema svih svjetskih medija. Ono što je priredila na Pariškom tjednu mode dosad nikad nije viđeno na modnim pistama.

Službeno najljepša žena na svijetu izašla je pred publiku samo u gaćicama te joj je tim tehnologa doslovno stvorio haljinu iz limenke, sprejanjem. Riječ je o 3D tehnologiji koju je osmislila londonska tvrtka Fabrican Ltd. Godine 2003. godine osnovao ju je dr. Manel Torres.

Naime, Torres je osmislio teksturu za koju je istaknuo da mora "pristajati uz tijelo na čaroban način, poput druge kože". Njegova tvrtka danas proizvodi "materijal koji se raspršuje iz limenke u obliku aerosola".

Na Pariškom tjednu mode njegov je izum predstavljen za modnu kuću Coperni, a proces je trajao oko osam minuta, koliko je trebalo da tim stručnjaka "odjene" Bellu Hadid.

Od čega je sačinjen materijal?

Coperni je u izjavi za WWD objasnio da je materijal napravljen od "kratkih vlakana povezanih polimerima i biopolimerima te zelenim otapalima koja ispare nakon sprejanja na površinu te ostane samo tekstil".

Tekstura se može mijenjati ovisno o vlaknima, vezivu i načinu nanošenja spreja. Novonastali materijal je moguće i prati, pa čak i integrirati u neku drugu odjeću", komentirao je.

Iako je u početku bila namijenjena isključivo za modne svrhe, kompanija Fabrican potvrdila je da ova tehnologija ima neograničenu primjenu. To zasad uključuje CBD flastere za ublažavanje bolova, zaštitnu odjeću poput brzo proizvedenih maski za lice, mogućnost izrade higijenskih maramica ili instant spužvica, piše Yahoo.