LOPOVI OPERIRAJU / Mislite da se ne može dogoditi vama? Istražili smo kako osigurati mobitel od krađe

Image
Foto: Shutterstock

Kad ste na plaži, mobitel možete staviti u posebnu plastičnu zaštitnu vrećicu za uređaj ili ga skriti

Anteja Vidić

Anteja Vidić

Kolumnistica i novinarka rubrike Magazin, specijalizirana za lifestyle teme i žensko-muške odnose

9.7.2024.
16:12
Shutterstock
VOYO logo

Policija je izvijestila da je krađa mobitela u porastu. To se može svakome dogoditi, a kako biste mobitel osigurali od krađe i zaštitili svoje podatke, najbolje je da poduzmete određene mjere opreza.

Mobitel uvijek imajte na oku kad ga stavite na stol ili neku površinu te ako se krećete među velikim brojem ljudi. Izbjegavajte ga držati u džepu te za njega koristite posebne ugrađene pretince u torbi koji su obično zaštićeni patentnim zatvaračem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako zaštititi mobitel na plaži?

Mnogi od nas, nažalost, nose mobitele na plažu i tako kradljivcima olakšavaju posao. Najpametnije bi bilo da ga ostavite kod kuće, a ako to nije moguće, ostavite ga u automobilu, no pripazite da je na hladnom i tamnom mjestu.

Image
Foto: Shutterstock

Kad ste na plaži, mobitel, također, možete staviti u posebnu plastičnu zaštitnu vrećicu za uređaj. Pronađite skrovito mjesto u torbi te ga zatrpajte stvarima. Najbolje je da netko od vaše obitelji ili prijatelja dežura pored torbe s mobitelom i novčanikom dok se vi kupate ili ronite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osigurajte mobitel od krađe

Osim skrivanja mobitela i stavljanja u zaštitne vrećice, trebate poduzeti i neke mjere opreza aktiviranjem određenih funkcija na samom uređaju, a bilo bi poželjno i da razmislite o uzimanju police osiguranja za mobitel koje pokriva slučajeve krađe.

Prije svega, zapišite jedinstveni IMEI broj vašeg uređaja. U slučaju krađe, ovaj broj može pomoći policiji i vašem operateru u praćenju i blokiranju uređaja. Bilo bi preporučljivo da na mobitelu koristite zaključavanje ekrana te da ga zaštitite PIN-om, lozinkom ili biometrijskom autentifikacijom. Ne zaboravite lozinku i PIN redovno mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČUVAJTE SE /

Lopovi vrebaju dok ste vi na godišnjem: Bravar otkrio kako osigurati dom od provale

Image
ČUVAJTE SE /

Lopovi vrebaju dok ste vi na godišnjem: Bravar otkrio kako osigurati dom od provale

Omogućite šifriranje na vašem uređaju kako bi podaci bili nečitljivi bez ispravne autentifikacije. Također, možete aktivirati opciju "Pronađi moj uređaj".

Važno je i da redovito radite sigurnosne kopije svojih podatka (security backup). Pri tome Koristite cloud usluge poput Google Drivea i iClouda. Obavezno instalirajte antivirusni softver te koristite pouzdane aplikacije za sigurnost koje nude dodatne zaštitne funkcije kao što su praćenje lokacije i daljinsko brisanje podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Zapeli ste u gužvi? Vozači, ne radite ovo: 'Nisam ni krenuo, a dobio sam kaznu. Zato što sam živčan...'

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo

Još iz rubrike