LJUDI, NEMA SMISLA PUSTOŠITI POLICE S MASKAMA, NEĆE VAM POMOĆI: / Samo jedan tip maske štiti od koronavirusa, ali nešto drugo će vas možda spasiti

Image
Foto: Profimedia

Jedino takozvane maske FFP3 nude dodatnu zaštitu od infekcije zdravim osobama, kažu stručnjaci. Međutim, čak i ako imate te posebne maske morate ih ispravno postaviti te ih često mijenjati

24.2.2020.
16:43
Profimedia
Play logo

Svim snimkama iz regija pogođenih koronavirusom zajedničko je da stanovnici nose kirurške maske u pokušaju da se zaštite od zaraze, no na pitanje koliko je ona doista učinkovita i za koga, stručnjaci odgovaraju da je suvišna za zdrave ljude.

U Kini i dvadesetak drugih zemalja u kojim se širio virus, stanovnici su u strahu razgrabili kirurške maske iz ljekarni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč činjenici da se njima služe stanovnici svih regija u kojima se virus proširio, zdravstvene agencije poput Instituta Robert Koch (RKI) u Njemačkoj, ističu da nema dovoljno dokaza o tome da će maske zaštititi zdrave ljude od infekcije.

Držite se ovih pravila

Najdjelotvornije zaštitne mjere su dobra higijena, posebice pranje ruku te držati se podalje od oboljelih osoba.

Stručnjaci su opetovano upozoravali da je zdravim ljudima suvišno kretati se kirurškom maskom u javnosti u pokušaju da se zaštite od virusa koji se prenosi zrakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim više što uz masku čovjek se lako može uljuljati u lažan osjećaj sigurnosti i zanemariti daleko važnije mjere higijene poput pranja ruku, kaže znanstvenik s RKI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnu informaciju već je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Neke maske koje se kupuju u ljekarni sadrže i upozorenje da "nošenje kriruške maske pruža ograničenu zaštitu od infekcije i da se maska službeno ne preporučuje zdravim osobama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maska je dizajnirana tako da pomogne spriječiti zaraženoj osobi širenje bolesti, kažu ljekarnici.

Zdravstveni stručnjaci kažu da se korištenje kirurških maski u bolnicama uvelike razlikuje od uporabe tog artikla u svakodnevnom životu, jer bolničko osoblje u dodiru je s oboljelima i sumnjama na infekcije i zbog toga je izloženo većem riziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namijenjene su medicinskim djelatnicima

Maske bi prije svega trebale biti namijenjene liječnicima i medicinskim sestrama, kaže liječnik Clemens Wendtner s klinike u Münchenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasne su indikacije da je dugotrajno nošenje maske besmisleno, kaže Wendtner.

Ako se maska ovlaži, ona gubi zaštitu u roku od 20 minuta, a to znači ako vam je potrebna efektivna zaštita onda je morate redovito mijenjati.

Nadalje, važno je da maska tijesno prilegne uz lice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od prednosti kirurške maske jest u tome da ona smanjuje kontakt moguće zaraženih prstiju s vašim nosom ili ustima.

I posebne maske treba često mijenjati

Play logo

Jedino takozvane maske FFP3 nude dodatnu zaštitu od infekcije zdravim osobama, kažu stručnjaci. Međutim, čak i ako imate te posebne maske morate ih ispravno postaviti te ih često mijenjati.

I konačno, čak i te specijalne maske nisu pogodne za produljenu uporabu u svakodnevnom životu jer vam mogu otežati disanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo