čest u hrvatskoj / Zlatna mara: Kukac koji hranjenjem uništava cvjetove

Image
Foto: Pixabay

Zlatna mara poznata je po svojoj zelenoj boji tijela, iako joj naziv govori drugačije. U nastavku saznajte sve o ovim grubim kukcima koji nogicama uništavaju cvijeće

31.8.2019.
0:36
Pixabay
VOYO logo

Unatoč imenu, zlatna mara najčešće je zelenkaste boje s metaličnim sjajem, ali mogu biti dijelom ili u cijelosti brončane, bakrenaste i plavkaste. Boja nastaje refleksijom polariziranog svjetla od površine tijela.

To su veći kukci iz skupine kornjaša čiji je prednji par krila tvrd. Stražnji je par krila opnast te su pri mirovanju uzduž i poprijeko presložena ispod pokrilja. S njima zlatne mare mogu letjeti brzo, ali ne elegantno i uglavnom tromo. Pritom zuje slično bumbaru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatna mara slijeće na velike cvjetove, često ruže, gdje se hrane peludom biljaka. Mare osobito privlače plave i žute boje cvjetova. Za razliku od nježnih leptira, grube mare svojim nogama oštećuju cvjetove dok hodaju po njima. Zlatne mare masovno se pojavljuju na početku ljeta u vrijeme zrenja plodova. 

Zlatne se mare bude u proljeće i brzo počinju pariti, često i na samim cvjetovima dok jedu pelud. Ženka potom odlaže jaja u zemlju (na dubinu 5 cm ili dublje). Iz jaja se razvijaju ličinke koje prolaze nekoliko stupnjeva razvoja. Hrane se lišćem, drvom i drugim dijelovima biljaka u raspadanju te stvaraju dobar kompost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često su u blizini voćnjaka ili na starim, trulim panjevima koji im služe kao izvor hrane. Tako preživljavaju do proljeća kada izlaze kao odrasli kukci. Zlatna mara uvelike obitava u priobalnom području Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo