Kućni ljubimci / Zanima vas kada štenci progledaju?

Image
Foto: Ilustracija/photos.com

Novorođena štenad je gluha, slijepa i bez zuba te je stoga praktički izolirana od okoline. Ako se pitate kada štenci progledaju, pročitajte više u ovom članku

20.5.2018.
0:36
Ilustracija/photos.com
VOYO logo

Svi štenci se rađaju sa zatvorenim očima. One ostaju zatvorene do perioda od 10. do 14. dana života, kada im se kapci postepeno otvaraju. 

U tom periodu, oči su im uvijek plave do sivkaste boje. Mogu se zamijetiti i još neprozirna ili mutna rožnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do otprilike 8. tjedna života šarenica štenca obično poprimi boju koju će i zadržati tijekom cijelog života. Rožnica će im također postati jasna i "čista" do osmog tjedna života.

Dakle, kada štenci progledaju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štene dolazi na svijet obavijeno posteljicom i povezano s majkom pupčanom vrpcom. Ono ne može kontrolirati svoju tjelesnu temperaturu i vrlo je osjetljivo na vanjske promjene temperature. Zbog toga održavaju bliski fizički kontakt s kujom i ostalom štenadi iz legla.

Do tog perioda života (osmi tjedan života štenca), većina štenaca će imati razvijen adekvatan osjet vida te će ga postepeno usavršavati kroz nekoliko narednih tjedana do potpunih sposobnosti odrasla psa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako štenci otvaraju oči, tako se postepeno i svijet za njih otvara te štene počinje učiti, kako od kuje tako i od drugih u leglu, te polako počinje režati, lajati, mahati repom, percipirati objekte, ljude i druge životinje u prostoru,...

Kad im se oči počnu otvarati, štenad počinje puzati unatrag. Stražnji su udovi još slabi, a njihova aktivnost zapaža se između 11. i 15. dana starosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štene se vođeno osjetilima dodira, njuha i okusa orijentira i locira majčinu bradavicu kako bi se hranilo.

Prijelazni period traje između trinaestog i dvadesetog dana starosti i obilježen je nizom fizičkih promjena. Na početku ovog perioda, otprilike trinaestog dana po rođenju je vrijeme kada štenci progledaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako zjenice reagiraju na svjetlost, mrežnica još nije razvijena pa štene do 21. dana starosti ne vidi jasno predmete ili pokrete.

Postepeno, s razvojem pojedinih osjetila i mozak im se počinje razvijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mozak štenca s tri mjeseca razvija se izrazitom brzinom, što dovodi i do hormonalnog i tjelesnog razvoja. U kombinaciji sa željom za istraživanje novih stvari, učenjem i treningom, njihov mozak postepeno stvara sliku svijeta te se prema njoj sam ljubimac i oblikuje. Na takav način, oblikuju se buduće veze, osobnost te njegova sposobnost života u ljudskom društvu.

Većinu vremena novorođena štenad provede spavajući i hraneći se. Prva dva tjedna nakon rođenja kuja štenad potiče na vršenje nužde lizanjem genitalija i analnog otvora koje obično nastupa neposredno prije hranjenja, a služi i zato da bi probudila štenad prije dojenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo