Riba list ima nesimetrično ovalno tijelo, sive ili sivo-smeđe boje s raznobojnim mrljama koje služe za prilagođavanje boji dna na kojem obitava. Naraste do 66 cm, a kreće se valovitim micanjem tijela. Donja strana tijela na kojoj provodi život mu je izrazito svijetla, dok na vanjskom boku ima oba oka.
Riba list živi na dubini od 20 do 30 metara, ukapa se u mulj ili pijesak tako da mu vire samo oči. Riba list hrani se crvima, sitnom ribom i račićica, a živi u cijelom Sredozemlju, te od Biskajskog zaljeva pa sve do Baltičkog mora.
Jadransko more najbogatije je listovima oko Novigrada u Istri, te u području oko ušća Neretve i CetineLov na ribu list traje cijelu godinu, no u našim krajevima, većinom se lovi u zimskim mjesecima.
Meso ribe list je izrazito ukusno bijelo i čvrsto, sa malo kostiju, te ju to čini jednom od najtraženijih riba.
Riba list pripremala se još u srednjem vijeku, kada su ju Mlečani držali u posebno pripremljenim marinadama kako bi mogla što dulje stajati. Tada je riba list bila hrana za siromašno stanovništvo, jer se list koji se nije mogao prodati pripremao za praznike u gradu.
Kod pripremanja ribe list najbitnije je usavršiti čišćenje s kojim krenite od samog kraja ribe pored repne peraje. Kuhinjskim škarama uklonite trbušnu i leđnu peraju te uklonite škrge i iznutrice.
Riba list priprema se na razne načine, a najčešći su pečenje na naglo ili grilanje na roštilju.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!