Pas se guši ili povraća: Prva pomoć za naše ljubimce

Image

Uvijek se govori o potrebi poznavanja prve pomoći kako bi mogli pravilno reagirati u situacijama kad ljudima treba pomoć.

13.4.2021.
8:54
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naši ljubimci su bića koja se često nađu u situaciji da im je potrebna prva pomoć, no malo tko zna kako reagirati u takvoj situaciji, a veterinar nije dovoljno blizu ili je slučaj prehitan da bi se stiglo potražiti profesionalnu pomoć. Iako je preporuka ljubimca uvijek odvesti veterinaru, u ovom tekstu Zoo City donosi situacije koje se mogu dogoditi svakome od nas te upute kako reagirati u njima, da ne bi došlo do težih posljedica. Bitno je znati da, ukoliko Vašem ljubimcu treba prva pomoć, sigurno trpi bolove i vjerojatno je zbunjen i prestrašen. S njim morate postupati posebno oprezno i pažljivo radi sprečavanja veće povrede ili toga da vas ljubimac ugrize.

Kutija prve pomoći za ljubimce

Kako bi bili spremni za ovakve situacije, dobro je imati spremnu kutiju prve pomoći koja sadrži slične stvari kao i ona za ljude. U njoj bi se trebale naći: škare, sterilno sredstvo za ispiranje očiju (npr. fiziološka otopina), pinceta, pribor za uklanjanje krpelja, sredstvo za ispiranje ušiju, gaze, ljepljiva traka, antiseptičko sredstvo za dezinfekciju, rukavice, brnjica, tablete protiv bolova (odobrene od veterinara) itd.

Ugrizne rane

Pažljivo pristupite ljubimcu kako bi spriječili mogućnost da Vas ugrize. Oprezno pregledajte ranu i ukoliko ima krhotina, isperite fiziološkom otopinom ili vodom. Velike rane previjte da ostanu čiste, a kod rana koje krvare možete pokušati zaustaviti krvarenje pritiskom na to mjesto.

Opekotine

Isperite opekotinu s velikom količinom tekuće hladne vode. Ako je moguće, zamotajte led u krpu i stavite na opekotinu i držite 15-20 minuta.

Gušenje

Simptomi su teško disanje, plav jezik i sluznice (npr. usta), hroptanje. Budite pažljivi jer je mogućnost ugriza velika. Ako životinja još diše, pokušajte ju smiriti i hitno odvesti veterinaru. U međuvremenu, pogledajte životinji u usta i ukoliko vidite strano tijelo, pokušajte ga oprezno odstraniti s pincetom ili hvataljkom. Ako ne uspijete i životinja prestane disati, stavite obje ruke na rebra ljubimca i aplicirajte čvrst i brz pritisak. Ponovite to par puta, sve dok objekt nije izašao ili ste stigli kod veterinara.

Povraćanje

Nemojte mu davati hranu 12-24 sata. Nakon prestanka povraćanja, ljubimcu dajte kocke leda te polako povećavajte količinu vode i hrane nakon što mu se stanje smirilo. Narednih 2 dana podijelite hranu u više manjih obroka. Ako se povraćanje ponavlja, obavezno otiđite veterinaru, jer uzrok može biti ozbiljnije prirode.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču