Poslušnost pasa: Pretvorite psa u poslušnog i sretnog ljubimca

Image

Svima je jasno da postoji ogromna razlika između dobro odgojenog psa i onog s nepredvidljivim reakcijama koji je potpuno izvan kontrole.

13.4.2021.
9:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vlasnici pasa kod svojih ljubimaca često razviju loše navike bez da su toga svjesni, pa se kasnije čude lošem ponašanju i odbijanju suradnje. Donosimo vam vrhunske savjete koji će vam pomoći da svog psa pretvorite u poslušnog, ali i sretnog i zadovoljnog ljubimca koji će bez iznimke poštovati vaš autoritet.

Socijalizirajte psa rano i često. Štenad, pa čak i odrasli psi moraju biti izloženi novim mjestima, zvukovima, ljudima i ostalim životinjama. Čim vaše štene bude cijepljeno, trebale bi mu biti pružene prilike da se socijalizira i stekne nova iskustva. Ovime ćete malo po malo posve ukloniti neprijateljsko ponašanje prema ostalim psima koje se temelji na strahu.

Kada izdate naredbu, nastojte ju reći samo jednom. Neprestano ponavljanje naredbe vašem psu govori da niste zbilja mislili ono što ste prvi put rekli, ergo on ne mora odmah reagirati na vašu naredbu.

Prilikom korekcije nepoželjnog ponašanja ljubimcu uputite jednu ili dvije naredbe i odmah mu ukažite na ispravan oblik ponašanja. Nemojte vikati, udarati, lupkati ili trzati uzicom. Sve što ćete agresivnim metodama naučiti svog psa jest to da vas se boji.

Trenirajte strpljenje. Vaš ljubimac osluškuje ton i glasnoću glasa kojim mu se obraćate kao i kretnje vašeg tijela, pa samim time osjeća lada se osjećate frustrirano ili ljuto. Čim pas osjeti tjeskobu zbog vašeg ponašanja, poništavate sve prilike za pozitivno treniranje.

Budite dosljedni u riječima koje koristite da biste trenirali svog psa. Ponavljajte iste riječi prilikom određenog ponašanja kojeg priželjkujete. Primjerice, ako vaš pas ima naviku skakati po ljudima, odaberite jednorječnu naredbu poput 'dolje!' i držite se samo nje. Nemojte reći 'dolje!' jedan, 'makni se' drugi put, a 'ne' treći.

Također, budite dosljedni u onom što tražite od svog ljubimca. Ako ne želite da vam boravi na kauču, ne dopuštajte to ni u kojim prilikama i ne dopuštajte iznimke. Nije zločesto od vas što postavljate razumne granice za svog psa, ali je zločesto ako ga neprestano zbunjujete mijenjanjem pravila po kojima bi trebao živjeti.

Vodite psa u šetnje, ne dopustite da on vodi vas. Neka dvije trećine šetnje bude jednakog intenziteta, dok pas hoda tik uz vas, ni centimetar ispred. Tada mu dopustite da pronjuška, protrči i poigra se sa štapovima koje nađe.

Naučite ponešto o načinu na koji psi funkcioniraju. Koliko god vam teško bilo u to povjerovati, vaš pas ne razmišlja poput čovjeka. Procesi njegovog razmišljanja nisu komplicirani. Psima je sve ili crno ili bijelo i oni žive za trenutak. Što više toga znate o svom ljubimcu, lakše ćete mu moći pomoći da postane vaš najbolji prijatelj.

Uvijek, uvijek nagradite psa zbog dobrog ponašanja uz pomoć malih slastica za pse, nježne geste ili entuzijastične verbalne pohvale. Ovo će pomoći vašem psu da nauči razliku između onog što vi volite i što nikako ne preferirate.

Neka treninzi budu kratki i zabavni. Ostanite smireni i fokusirani, i ne trošite više od 10 minuta na jedan trening.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču