Play ponuda

POTJEČU OD DIVLJIH VUKOVA: / Pas je rođen prije 15.000 godina u srednjoj Aziji

Image
Foto: Instagram: bearcoat_tonkey

Moderni psi potječu iz srednje Azije, navodi se u novom i dosad najopsežnijem genetskom istraživanju te vrste.

20.10.2015.
11:04
Instagram: bearcoat_tonkey
Play ponuda

Psi su najraznolikija životinjska vrsta na planetu, nasljeđe je to činjenice da su ih ljudi selektivno uzgajali tisućama godina. Ali svi potječu od divljih vukova koji su se postupno pripitomljavali i uvodili u lovačke skupine. Znanstvenici Adam Boyko i Laura Shannon sa sveučilišta Cornella tvrde da se to prvo dogodilo na području današnjeg Nepala ili Mongolije.

Njih su dvoje analizirali uzorke DNK više od 5.000 pasa iz 161 pasmine iz 38 zemalja. U istraživanje nisu samo uključili čistokrvne pasmine nego i skupinu koja dosad nije bila dovoljno zastupljena u istraživanju - lutalice i seoske pse, a oni čine 75 posto svjetske populacije pasa i ključni su dio slagalice o podrijetlu modernog psa.

"Činjenica da smo proučili toliko mnogo seoskih pasa iz različitih regija, omogućila nam je da suzimo područje autohtonih pasa", rekao je Boyko.

To ih je dovelo do srednje Azije kao mjesta podrijetla pasa na gotovo isti način kako su genetske studije locirale podrijetlo modernog čovjeka u istočnjoj Africi. Pripitomljavanje pasa čini se kao proces koji se mogao dogoditi bilo gdje. "Tražili smo dokaze da je pripitomljavanja bilo drugdje, ali ih nismo pronašli. Čini se da se radi o jedinstvenom podrijetlu", rekao je Boyko, dodavši da dokazi upućuju na područje današnjeg Nepala i Mongolije.

Ovo, međutim, nije prvo istraživanje o podrijetlu pasa, a znanstvenici su njihovu autohtonost dosad smještali na Bliski istok, u Europu i istočnu Aziju. Malo je vjerojatno da će ova studija, objavljena u časopisu PNAS, razriješiti taj problem.

Boyko se nada da će ovo istraživanje potaknuti nova, primjerice analizom DNK ostataka drevnih pasa pronađenih na arheološkim nalazištima.

Ono u čemu se ovo istraživanje slaže s prethodnima jest da "rođenje" psa smješta u razdoblje od prije 15 tisuća godina.

"Nema sumnje da su se oni motali oko lovačkih logora i postepeno se prilagođavali životu ljudi. Privezali su se uz nas i to je ispalo jako dobro, jer danas na svijetu ima oko milijardu pasa, a samo deset milijuna vukova", kaže Boyko, koji je osobno bio u mnogim selima u kojima se psima vadila krv za istraživanje.

"Sjajno je raditi s psima. Kad dođete s hranom obično nemate problema s dobrovoljcima. Obično.", rekao je.

Play ponuda
Play ponuda