Podust riba (lat.Chordata), eng.Common nase),
dosta brzo raste, naročito u prve tri godine.
Nakon šest godina podust je dug oko 50 cm i težak više od
kilograma. S tri godine je zreo za rasplod. Mrijesti se od ožujka
do svibnja, već prema temperaturama vode i vremenskim uvjetima.
Putuje u jatima na prikladna šljunkovita i plića mjesta. Tada mu
boje tijela postaju intenzivnije.
Riba je koja živi uglavnom u regiji mladice, a nalazi se u
prijelaznim vodama. Podust je glavna hrana
mladici.
Kod nas podust riba živi u vodama Dunavskog sliva, međutim, njegovo se područje u Europi proteže od sjevernog dijela Francuske i Nizozemske kroz srednji dio Njemačke do srednjeg dijela bivšeg SSSR-a, te do obale Kaspijskog i Crnog mora.
Meso podusta je ukusno, ali ima mnogo sitnih kostiju. Obično se prži malo jače na ulju ili masti, ali bolje ga je marinirati jer se lakše jede, a ništa se ne gubi na okusu i kvaliteti.
Riba je koja živi uglavnom u regiji mladice, a nalazi se u prijelaznim vodama. Podust je glavna hrana mladici.
U sjevernoj Španjolskoj i južnoj Francuskoj živi i jugozapadna europska riba podust (Chondrostoma polylepis), a u području sjeverne Italije riba podust (Chondrostoma soeta) koji može narasti do 45 cm u dužinu.