Play ponuda

MOŽETE SE JAKO, JAKO RAZBOLJETI: / Ako se ljubite s vašim psom ili mačkom – odmah prestanite

Image
Foto: Thinkstock, Fly_dragonfly

Kao što svaki ljubitelj pasa zna, tu i tamo će vas vaš dlakavi prijatelj liznuti po licu. A postoje i oni koji i uživaju u tim slinavim iskazima privržnosti svoga psa.

22.1.2017.
10:30
Thinkstock, Fly_dragonfly
Play ponuda

No zdravstveni stručnjaci i virolozi kažu kako to i nije najbolja ideja, piše IFLScience.

"Nije stvar samo u tome što se sve nalazi u psećoj slini. Psi provode polovicu svog života s nosovima gurnutim u prljave stvari ili njušeći fekalije drugih pasa, tako da su im njuške prepune raznih vrsta bakterija, virusa i bacila", objašnjava John Oxford, profesor virologije i bakteriologije na londonskom Sveučilištu Queen Mary.

Image
JESTE LI SE PRONAŠLI U OVOME? /

Osam zanimljivih činjenica o kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima

Image
JESTE LI SE PRONAŠLI U OVOME? /

Osam zanimljivih činjenica o kućnim ljubimcima i njihovim vlasnicima

A može li to prouzročiti probleme?

Žena iz Ujedinjenog Kraljevsta dobila je odgovor na težak način. Nakon što se zarazila slinom svog malog talijanskog hrta, provela je više tjedana na intenzivnoj njezi zbog višestrukog otkazivanja organa.

'Liz smrti'

Sve je počelo kada je primjetila da iznenada govori nerazgovjetno dok je pričala na telefonu s rođakinjom, nakon čega je nazvala hitnu pomoć. Bolničari su ju pronašli kako leži u fotelji i gubi svijest. U bolnici je došla k svijesti i stanje joj se popravilo. Nije imala nikakvih drugih simptoma, osim jake glavobolje noć prije.

No nakon četiri dana, stanje joj se opet pogoršalo i počela je patiti od zbunjenosti, glavobolja, proljeva i jake groznice a i bubrezi su joj počeli otkazivati. Nakon toga joj se smanjio rad jetre, a dobila je i respiratorne probleme. Prebačena je na intenzivnu njegu kada je postalo jasno da pati od jakog trovanja krvi.

shimmer fallback
shimmer fallback

Testiranja krvi pokazala su prisutnost infekcije od bakterije Capnocytophaga canimorsus. Iako rijetka, ova se bakterija može naći u ustima mačaka i pasa. No žena nije imala nikakve tragove ugriza ili grebanja, zbog čega su liječnici zaključili da seprijenos dogodio lizanjem.

Zaraza moguća, ali nije česta

Iako se radilo o ženi u sedamdesetim godinama starosti, važno je napomenuti kako nije patila ni od kakve imunološke disfunkcije, Morala je provesti dva tjedna una odjelu intenzivne njege, dok joj infekcija nije suzbijena antibioticima.

"U cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu do sada je bilo samo oko 13 prijavljenih slučajeva, a pretpostavljam da je slično i u SAD-u", rekla je Shelly Rankin, profesorica mikrobilologije na školi veterinarstva Sveučilišta Pennsylvania, i dodala, "Radi se o normalnoj flori u ustima pasa".

shimmer fallback
ZNANSTVENICI KAŽU: /

Ako želite ostati zdravi, ljubite se više sa svojim psom

"Posljednje što želimo je uzbuniti ljude da će biti zaraženi ako ih pas lizne ili poljubi".

Tako da, iako trebate biti svjesni opasnosti koja vrijeba iz usta vaših ljubimaca, njihovi poljupci ipak rijetko kada predstavljaju smrtnu opasnost.

Play ponuda
Play ponuda