Prvo i osnovno što bi trebalo reći je da su morske školjke ukusni
čistači mora.
Morske školjke jedemo rijetko, a one su vrijedan
izvor mnogih mikronutrijenata, a ujedno su i niskokalorične te
osiguravaju visokovrijedne bjelančevine i imaju dobar profil
masti.
Morske školjke prosječno sadrže tek 40 – 80 kcal
u 100 grama jestivoga dijela školjke.
Morske školjke su najneobičnija bića u našoj
prehrani.
Ta raznolika grana životinjskog svijeta prvi se put pojavljuje
prije pola milijarde godina i danas uključuje 100.000 vrsta, što
je dvostruko više od riba i kralješnjaka.
Tijelo morske školjke sastoji od tri osnovna
dijela: mišićnog stopala za kretanje, nakupine koja
uključuje cirkulacijske, probavne i spolne organe te
prilagodljiva plašta što obavija nakupinu organa i čija je uloga
sekrecija materijala za školjku te podupiranje očiju i malenih
ticala što otkrivaju hranu ili opasnost.
Tu su i ticala koja se mogu stisnuti ili opustiti te tako
nadzirati dotok vode u unutrašnjost.
Petrovo uho najprimitivnija je od svih školjaka. Njegova ljuštura
je jednodijelna i služi za zaštitu, a nalik je šalici.
Ima i masivno mišićno stopalo za kretanje i prianjanje uz morsku
travu kojom se hrani.
Jestive morske školjke zatvorene su između dvije
ljušture i stopalo im je zakopano pod
pijeskom.
Sve morske školjke koje imaju dvije ljušture,
imaju škrge koje služe filtriranju čestica hrane iz vode koje
onda plašt privlači i izbacuje.
Neke školjke imaju stopalo koje trajno prianja uz kamenje, kao
što su to dagnje.
S druge strane, tu su kamenice koje se cementiraju za samo
kamenje. Njihove dvije teške ljušture zatvorene su s pomoću
velikog mišića koji se nalazi u središtu i oko kojeg su smješteni
plašt te drugi organi.
Jakovske kapice ne prianjaju uz površinu, niti se zakapaju u
pijesak. One leže slobodno na dnu mora i bježe od grabežljivaca
plivanjem. Njihov masivan središnji mišić drži ljušture zatvorene
te istiskuje vodu na jednu stranu pokrećući ih tako u drugom
smjeru.
Kamenice, jestive morske školjke i dagnje
cijenjene su zbog bogata okusa, osobito kada se konzumiraju
sirove. Taj odličan okus duguju nakupljanju tvari koje se
skladište u obliku rezervi energije i služe za uravnoteženje
saliniteta vode kojom su okružene.
Što je voda slanija, to je školjka ukusnija.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!