Play ponuda

KOJI JE LJUBIMAC IDEALAN ZA DIJETE? / Stručnjaci upozoravaju na što treba paziti kod odabira

Image
Foto: Thinkstock

Ako ste roditelji, velika je vjerojatnost da ste više nego jednom čuli pitanje svoga djeteta: "Mogu li dobiti ljubimca?". Ali, hoće li na kraju odrasli voditi brigu o njemu?

11.8.2017.
11:07
Thinkstock
Play ponuda

Najvažnije je da se navike i potrebe životinje uklope u svakodnevnu rutinu obitelji.

"O životinji se treba brinuti svakodnevno. Svaka se obitelj mora zapitati ima li vremena i prostora", kaže glasnogovornica njemačke udruge za zaštitu životinja Lea Schmitz.

Mali psi za malu djecu

I roditelji trebaju odlučiti jesu li spremni preuzeti odgovornost za kućnog ljubimca, posebice ako su im djeca mala. Schmitz za mlađu djecu proporučuje manjega psa ili mačku. "Oni su naviknuti raditi s ljudima i mogu bolje podnijeti kad ih dijete želi maziti ili nositi", kaže.

shimmer fallback
shimmer fallback

Za stariju djecu bolje su veće pasmine od manjih jer je potonje u nepažnji lakše nagaziti. Veterinarka Janine Sommer preporučuje zlatne retrivere, kovrčave bišone ili maltipooe (križance pudla i maltezera).

S druge strane, lovački psi poput koker španijela ili dalmatinera, koji se ne umaraju tako lako, nisu prikladni za djecu. Stručnjaci savjetuju da se ne nabavljaju malene životinje poput zečeva ili zamoraca.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Zamorci su na glasu kao mazne životinje, ali nije baš tako", kaže Schmitz. Nije im uvijek drago kada ih se dira, dodaje.

Ni noćne životinje poput hrčaka nisu idealne.

"Ni pod kojim okolnostima životinju se ne smije gnjaviti kada danju spava. Dodirivanje i podizanje im je čisti stres", naglašava Schmitz.

Sommer čak upozorava i na zdravstvene probleme. "To jest rijetkost, ali hrčci mogu prenijeti virus meningitisa".

Veliko NE za divlje životinje

shimmer fallback
shimmer fallback

Za razne ptičice se lako brinuti, ali one ostavljaju velik nered. Schmitz kaže da se djeca starija od deset godina mogu dobro brinuti o njima. Akvarij s ribicom dječici može biti uzbudljiv. Ali njihova je mana što ih se ne može dodirivati i s njima graditi povezanost. Pogodne su za djecu koja uživaju u promatranju.

I Schmitz i Sommer vrlo su kritične prema držanju divljih životinja, poput kornjača, guštera ili zmija u zatvorenom prostoru. O njima je ondje gotovo nemoguće brinuti onako kako je za te vrste pogodno.

Također, većina reptila prijenosnici su salmonele. Upravo zbog toga, institut Roberta Kocha savjetuje roditeljima da ne drže reptile u domaćinstvima s djecom mlađom od pet godina.

Play ponuda
Play ponuda