Play ponuda

HRVATSKI ZNANSTVENICI POTVRDILI: / Kućni ljubimci ne mogu prenijeti koronavirus

Image
Foto: Shutterstock

Autori studije ističu da među životinjama nije bilo pozitivnih na prisutnost virusa, ali potvrdili su prisutnost protutijela u pasa i mačaka

29.6.2020.
17:18
Shutterstock
Play ponuda

Kućni ljubimci nemaju značajniju ulogu u prijenosu novog koronavirusa, zaključak je istraživanja profesora Ljube Barbića i docenta Vladimira Stevanovića s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

lstraživanje, jedno od najvećih u svijetu, obuhvatilo je više od 800 kućnih ljubimaca, uglavnom pasa i mačaka.

Od pojave koronavirusa SARS-CoV-2 brojni ljudi diljem svijeta postavljali su pitanja mogu li se kućni ljubimci zaraziti te kakva je njihova uloga u širenju Covida.

Već u veljači, nakon prvih opisa slučajeva infekcije u domaćih životinja, u dogovoru s Upravom za veterinarstvu i sigurnost hrane napravljen je akcijski plan praćenja infekcije SARS-COV-2 u životinja. U Virološkom laboratoriju, samoinicijativno smo počeli prikupljati uzorke od kućnih ljubimaca, koji su u najbližem kontaktu sa svojim vlasnicima, rekao je Barbić.

Ističe kako su istraživanjem u prvom redu obuhvatili pse i mačke jer su u najbližem kontaktu s ljudima.

Među pretraženim životinjama nije bilo pozitivnih na prisutnost virusa, ali potvrdili smo prisutnost protutijela u pasa i mačaka. Dokaz protutijela jedini je način da stvarno potvrdite da je u životinja došlo do infekcije, a da to nije slučajna kontaminacija životinje.

Ukupno gledano, to je daleko ispod jedan posto pretraženih životinja i samo je dokaz da kućni ljubimci zasigurno nemaju značajniju ulogu u prijenosu uzročnika, pojasnio je Barbić, donosi Jutarnji list.

Play ponuda
Play ponuda