Kad je riječ o mršavljenju, uvijek se ističe da treba izbjegavati sve, od masti do ugljikohidrata. Ako pitate osobnu trenericu i nutricionisticu Camillu Akerberg iz Australije, sve su to samo mitovi. Ona je nedavno izjavila kako joj je masna hrana pomogla da izgubi kilograme. Ali nemojte odmah pohrliti u kuhinju po sladoled i pomfrit. Masnoća o kojoj priča ova seksi trenerica zapravo je konjugirana linolska kiselina (CLA), masna kiselina koja se prirodno nalazi u govedini i mliječnim proizvodima.
Dobrobiti kiseline CLA
CLA se može pronaći i u obliku dodatka prehrani i sastoji se od kemijski obrađenih biljnih ulja, otkrila je Camilla na svom blogu. "Nekoliko je studija pokazalo da vam CLA uistinu može pomoći da izgubite masnoću kroz nekoliko različitih mehanizama protiv pretilosti, kao što je pomoć pri smanjenju konzumacije kalorija, povećanje sagorijevanja masti, poticanje raspadanja masti u tijelu i sprječavanje skladištenja masnoća u tijelu", napisala je.
"Pokazalo se da CLA pomaže pri gubitku masti, poboljšanju sastava tijela, pa čak i izgradnji mišićne mase", dodaje. Istaknula je i da "brojne studije" pokazuju kako CLA čak smanjuje rizik od nekih bolesti. I doista, "skupina skandinavskih kliničkih ispitivanja iz 2004. godine ustanovila je da CLA može spriječiti bolesti srca i nekoliko vrsta raka", rekao je istraživač Jean-Michel Gaullier za WebMD. Istraživanja su također pokazala da CLA osnažuje imunosni sustav.
Ne izgladnjujte se
Dobrovoljci u ispitivanju također su vidjeli promjene u određenim čimbenicima rizika za srčane bolesti. Dok je Gaullier istaknuo da postoje neznatne promjene u kolesterolu i razini šećera u krvi, drugi istraživači vjeruju da se ti rezultati trebaju dodatno istražiti. I Camilla je napomenula da neke studije pokazuju kako CLA uopće nema učinka na neke ljude. "Naprotiv, pokazuju se neki negativni učinci prekomjerne potrošnje supstancije, kao što su upala, otpornost na inzulin i snižavanje dobrog HDL kolesterola", dodala je.
No, Camilla ističe da većina studija podupire tezu da CLA ima svojstva koja uništavaju masnoću, a kaže i da to pomaže poboljšati metaboličko zdravlje. Camilla je nedavno otkrila prave razloge zašto ljudi ne mogu izgubiti težinu, rekavši da najveći problem često nedovoljan unos kalorija u vrijeme napornog vježbanja. "Čini se da je to zajednička percepcija onoga što trebate učiniti kako biste izgubili kilograme. Ne, ne, ne, mršavljenje, a pogotovo održavanje težine ne podrazumijevaju nejedenje", napisala je na blogu.
Ne isključujte nijednu skupinu namirnica
"Riječ je o pravilnoj prehrani i pravim količinama koje odgovaraju vašem tijelu u njegovu trenutnom stanju u tom određenom vremenu, vašoj razini aktivnosti i vašem cilju", kaže. Kad ne jedete dovoljno, to izbacuje vaše hormone iz ravnoteže pa se metabolizam usporava. Kako biste spriječili da se to dogodi, Camilla preporučuje da jedete hranjivu hranu, nikad ne preskačete obroke i započnete dan hranjivim doručkom od 300 do 500 kalorija.
Alternativno, unos previše kalorija usporit će vaš gubitak težine, tako da Camilla preporuča praćenje kalorija neko vrijeme da biste bolje razumjeli što i koliko stavljate u svoje tijelo. Izbjegavanje ugljikohidrata je također uobičajena pogreška koju ljudi čine, a trenerica upozorava ljude da ne isključuju nijednu skupinu namirnica iz prehrane. Umjesto toga, izbjegavajte samo prerađene ugljikohidrate, a jedite one dobre, poput slatkog krumpira i cjelovitih žitarica.