A TREBALO BI BITI ZDRAVO / Plastični kirurg šokirao objašnjenjem od čega najbrže starite: 'Lice se objesi, odlaze koljena, gležnjevi, leđa...'

Image

Iako priznaje kako je sjajna za krvožilni sustav, poziva da se izvodi umjereno, a ima i svoje prijedloge za učinkovitije treninge

3.3.2023.
9:30
VOYO logo

Dugogodišnji plastični kirurg ima iznenađujuće upozorenje o tome koja vježba će vas brže postarati - trčanje.

"Pola mojih pacijenata me voli zbog toga, a pola mojih pacijenata me mrzi zbog toga", rekao je dr. Gerald Imber smijući se u isječku na TikToku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imber, koji se specijalizirao za zahvate lica i tijela, napominje da je trčanje, malo svakoga dana ili nekoliko kilometara svaki drugi dan, u redu, ali sve više od toga je previše.

“Jeste li ikada vidjeli dugoprugaša, dugogodišnjeg trkača koji nije imao ispijeno, staro lice”, pitao je 82-godišnjak u viralnom videu. "To se događa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema liječniku, ne samo da trčanje utječe na vaše crte lica, već također uzima katastrofalan danak na drugim dijelovima vašeg tijela. "Odlaze ti koljena, gležnjevi, leđa", rekao je. "Malo je glupo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč svim negativnim učincima koje trčanje može imati na tijelo, liječnik je priznao da tjelovježba ima dobrobiti ponovivši svoju tvrdnju da - kao i sve - treba raditi umjereno.

'Ne nosite grudnjak za obraze'

"Dakle, ako želite malo vježbati, izvrstan aerobik pravi je način za vježbanje", objasnio je. Na lošu stranu trčanja upozoravao je i ranije. Ističe kako je sjajno za krvožilni sustav, ali ne i za kožu, osobito onu lica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok trčite, nosite sportski grudnjak kako ne biste opterećivali kožu prsa. Ali ne nosite grudnjak za obraze", slikovit je kirurg, dodajući kako se na usporenim snimkama trkača najbolje vidi kako se koža lica rasteže i poskakuje dok trče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Lice trkača' je samo jedan od problema

Tema "lice trkača" već se dugo raspravlja među stručnjacima. Triatlonka dr. Kiya Movassaghi rekla je da je takav izgled uzrokovan mršavim tijelom i stalnim izlaganjem suncu.

"Vitki vrtlari, skijaši, građevinski radnici, surferi, jedriličari, tenisači, biciklisti, igrači golfa - popis se može nastaviti - često imaju iste karakteristike", rekla je dr. Movassaghi za Healthline. "Ljudi jednostavno brkaju uzročnost s korelacijom." "Kako starimo, naša koža proizvodi manje kolagena i elastina, a izlaganje UV zrakama ubrzava taj proces", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VUČE K'O LOKOMOTIVA /

Nadrealan prizor 50-godišnjeg trkača postao viralan: Istrčao cijeli maraton i pritom pušio jednu za drugom

Image
VUČE K'O LOKOMOTIVA /

Nadrealan prizor 50-godišnjeg trkača postao viralan: Istrčao cijeli maraton i pritom pušio jednu za drugom

Nije iznenađujuće da su mnogi korisnici TikToka požurili komentirati video, koji je prikupio gotovo dva milijuna pregleda otkad je objavljen prošlog mjeseca. "Ne moraš mi dva puta reći", našalio se jedan korisnik. "Sjedim na daljinu", rekao je drugi. “Potpuno se slažem s vama”, rekla je jedna osoba koja je tvrdila da je osobni trener. “Trčim samo ako nešto dolazi. Dakle, ako me vidite da trčim... trebali biste i vi trčati", našalila se četvrta osoba.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo