NATEČENI KAPCI: / Saznajte kada se trebate zabrinuti i kako najlakše riješiti ovaj problem

Problemi s natečenim kapcima i očima najčešće nisu vezani uz opasne probleme. Gotovo najčešći uzrok je slabljenje tkiva, točnije starenje kože.

27.8.2017.
10:00
telegrafi.com
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Postoje brojni lokalni i sistemski uzroci natečenih kapaka. Otok može biti potpuno bezbolan, no problemi se javljaju kada oticanje ne nestaje i kada postane neugodno.

Bol i dugotrajnost može ukazivati na veće probleme

Najčešći razlog natečenih kapaka je loše spavanje, to jest umor, starenje i opuštanje kože te alergijske reakcije. Ako dođe do previše tekućine ili upale u vezivnom tkivu koje okružuje oko, prva reakcija je naticanje. Otečeni mogu biti donji kapci, što ukazuje na umor, ali i gornji kapci što može ukazivati na neki problem.

Uz naticanje, može doći i do ovih simptoma:

 • svrbež u oku
 • stvaranje suza
 • crvenilo kapaka i očiju
 • suhoća očiju
 • bol

Očne vjeđe mogu biti natečene radi: alergija, ječmenca, konjuktivitisa, Gravesove bolesti, celulitisa, herpesa oka, hormonalne neravnoteže.

  "Otok je uvijek veći ujutro zbog horizontalnog položaja glave preko noći i djelovanja gravitacije. Zbog mnogobrojnih mogućih uzroka, obavite pregled kod oftalmologa koji će prema nalazu odrediti daljnju dijagnostičku obradu i dati savjet o mogućim načinima liječenja." savjet je Ivana Čime, dr. med., specijalist oftalmolog.

Očne alergije

Alergijski rinitisi često za simptom imaju naticanje kapaka, crvenilo, pojačano suzenje oka i bol u oku. Ako je natečenost radi alergije, vjerojatno ćete osjetiti kao da imate strano tijelo u oku. Osim nadbuklosti mogli biste biti i osjetljivi na svjetlo. Ako se radi o alergiji, uz njih bi mogli imati i dodatne probleme s dišnim putevima i / ili sluznicom nosa.

Kako bi saznali radi li se o alergiji, možete na peludnom kalendaru vidjeti u koje doba godine najviše reagirate, ali i napraviti alergotest kod liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jačmenac

Ovo je bolest uzrokovana bakterijskom infekcijom ili upalom uljnih žlijezda unutar oka. On je vrlo osjetljiv na dodir i jako svrbi. Uz natečenost pojavit će se i crvena kvržica uz rub oka ili vjeđe. Može doći i do začepljenja izvodnih kanalića žlijezda i formiranja kvržice bez upale, a takva promjena se naziva chalazion. Liječenje se sastoji od primjene kapi i masti antibiotika i kortikosteroida. Dobro je stavljati i tople obloge, ali je bolje da su oni suhi.

Konjuktivitis

Konjunktivitis je najčešća bolest očiju i može varirati od blage upale sa suzenjem i natečenim kapcima pa sve do jake upale koja može uzrokovati ozlijedu i odumiranje tkiva. Uzroci konjuktivitisa su najčešće virusne infekcije, ali i bakterije, klamidija, gljivice i paraziti. Virusni se konjuktivitisi jako lako šire među djecom.

Herpes oka

Herpes oka ponavljajuća je virusna infekcija koja može uzrokovati teške upale i ožiljke na rožnici. Prenosi se bliskim kontaktom. Osim natečenih kapaka pojavit će se i bol u oku, crvenilo, suzenje očiju, osjetljivost na svjetlo i osjećaj stranog tijela u oku. Očni herpes je opasan ako se ne liječi na vrijeme i ako se ne liječi pravilno.

Celulitis

Ovaj uzrok natečenih kapaka je ozbiljan problem. To je akutna bakterijska infekcija kože i potkožnog tkiva, a najčešće ju uzrokuju streptokokima ili stafilokokima. Osim natečenosti, simptomi su bol, edem koji se brzo širi, visoka tjelesna temperatura i povećanje limfnih čvorova. Ova bolest liječi se antibioticima te ako se pravovremeno liječi, prognoza je izvrsna.

Gravesova bolest

Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače. Najčešći uzrok kronična autoimuna upala štitnjače. Simptomi ove bolesti mogu napasti oči pa su tako mogući napadni pogled, zaostajanje i širenje kapaka. Osim natečenih kapaka oči mogu postati ispupčene uz teško pomicanje. Liječenje hipotireoze uključuje nadoknađivanje hormona koji nedostaje te je to potrebno napraviti uz savjetovanje liječnika i pravilnu dijagnozu.

Mogući drugi uzroci:

 • povreda oka
 • upala kapaka
 • nedostatak sna
 • pretjerana potrošnja soli iz organizma
 • konzumiranje previše alkohola
 • plakanje
 • genetika
 • visok krvni tlak
 • dehidracija

Liječenje se provodi uz savjete oftamologa

Kako bi se natečeni kapci pravilno liječili, potrebno je znati točan uzrok, a to može znati samo oftamolog nakon postavljanja dijagnoze. Tretman će ovisiti o uzroku, a najčešće uključuje lijekove ili preparate kao što su masti i kapi. Za oticanje koje je nastalo radi neispavanosti, mogu pomoći hladni oblozi ili hladna voda. Kada koristite obloge od čajeva budite oprezni radi moguće alergijske reakcije.

Možete isprobati i ovaj zanimljivi trik:

Ako su vam kapci natečeni radi genetike i ne uspjevate ih se riješiti prirodnim putem, isprobajte neke od novih tehnika neinvazivne estetske medicine. Dobra pomoć u liječenju ovog problema mogla bi biti hijaluronska kiselina.

Hijaluronska kiselina smatra se najboljim oružjem u borbi protiv starenja kože radi sposobnosti vezivanja vode. Tako je ona zaslužna za očuvanje vlažnosti i gipkosti kao i pravilne strukture kože. U kožu se unosi dermalnim filerima, a tretman traje kratko i ne boli.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali