IZBJEGNITE ĆELAVOST / Gubitak kose pogađa i žene i muškarce: 'Ove namirnice to sprječavaju'

Image
Foto: Shutterstock

Sarah je rekla da postoji šest namirnica koje biste trebali jesti više ako ste zabrinuti zbog gubitka kose

2.4.2024.
12:41
Shutterstock
VOYO logo

Određena količina gubitka kose je normalna. Prirodno ispadne oko 50 do 100 vlasi tijekom dana. Međutim, prekomjerno ispadanje kose može biti uznemirujuće, pa čak i neugodno za one koji ga dožive, piše Express

Dvije trećine muškaraca će tijekom života patiti od ćelavosti, dok 40 posto žena starijih od 70 godina doživi gubitak kose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako neki ljudi mogu biti genetski predisponirani za gubitak kose, postoje određeni čimbenici koji mogu spriječiti i uzrokovati ispadanje. Prehrana je jedan od takvih faktora.

Image
AKO NIJE GENETIKA... /

Odjednom pojačano gubite kosu? Uzrok bi mogli biti i ovi lijekovi

Image
AKO NIJE GENETIKA... /

Odjednom pojačano gubite kosu? Uzrok bi mogli biti i ovi lijekovi

Stručnjakinja za zdravlje i savjetnica za zdrav život Sarah Gibson na TikToku je otkrila koju hranu možete jesti kako biste smanjili, pa čak i spriječili gubitak kose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarah je rekla da postoji šest namirnica koje biste trebali jesti više ako ste zabrinuti zbog gubitka kose.

1. Avokado

"Prva namirnica je avokado jer sadrži L-lizin, koji pomaže u sprječavanju gubitka kose", objasnila je stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Rajčica

"Druga namirnica je rajčica jer ona sadrži željezo koje je ključni element u sprječavanju gubitka kose. Također sadrži vitamin A koji je prije svega esencijalni vitamin za izgradnju zdrave kose", pojasnila je Sarah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Mrkva

"Obavezno uključite narančasto povrće u prehranu, posebno mrkvu jer sadrži beta karoten. Unutar tijela beta karoten se pretvara u vitamin A, a on je neophodan za izgradnju zdrave kose. Također pomaže kod blistave kože i zdravlja vaših noktiju", kazala je stručnjakinja.

4. Kikiriki

"Svakako dodajte malo kikirikija u svoju prehranu jer on sadrži niacin, koji je vitamin B3, a pokazalo se da nedostatak vitamina B3 dovodi do gubitka kose", istaknula je Sarah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Bademi

"Ne zaboravite dodati bademe u svoju prehranu jer oni sadrže antioksidans vitamin E. Dokazano je da vitamin E potiče rast kose i također sprječava stanjivanje, čak i ako imate dijagnozu alopecije", rekla je stručnjakinja.

6. Melasa

"Pokušajte dodati malo melase u svoje obroke jer je bogata kalcijem, cinkom, selenom i željezom, što je sve neophodno u mineralima i gradivnim elementima za dobro zdravlje kose", pojasnila je Sarah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Od električnog Yuga, do Cibone čiji se toranj nakosio. Ovo je pregled dobrih i loših prvoaprilskih šala

Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
Molitva prije zore
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo