Svako jelo, pa tako i ovo, najbolje je kada se biraju svježe namirnice. Garancija svježine i kvalitete svakako su naša, domaća gospodarstva koja s ljubavlju i predanošću uzgajaju hranu. Svježe, 100% hrvatsko svinjsko meso na police Kauflanda stavile su tri hrvatske farme:PG San, OPG Jančo i PG Kolesarić. S obzirom na to da je ishrana izuzetno bitna za kvalitetu mesa, gospodarstva u ishrani koriste isključivo hranu proizvedenu u Hrvatskoj – prirodnu i bez upotrebe GMO-a. Čitava ta briga osigurava kvalitetno i sočno meso.
Tradicija je duboko utkana u ovu regiju, a tako je i s istarskom kuhinjom. Okusi se temelje na svježoj hrani, plodovima zemlje i mora, maslinovu ulju, a poznato je da Istrijani vole koristiti i suho meso u svojim specijalitetima. Na stolovima istarskih domaćinstava vrlo često ćete pronaći maneštru – gustu juhu s povrćem i dodatkom suhog mesa. Tu su, naravno, i neizostavni fuži i pljukanci te tartufi na sve i jedan način. Jedno od jela po kojem je Istra itekako poznata jest ombolo, koji će rado pojesti svaki Istrijan i turist.
Ombolo se radi na način da se od svinjskog kotleta odvoji mesni dio te se potom natrlja paprom, solju i sitno mljevenim lovorovim listovima te se suši oko tri tjedna. Omobolo možete poslužiti tanko izrezan na ploške ili ga kratko popržite na tavi. Kombinacije su nebrojene, a vrlo često se radi s pirjanim kiselim zeljem i takav postaje savršeno zimsko jelo.
Ombolo s kiselim zeljem koji grije kad padnu temperature
Treba vam:
- luk
- kiselo zelje
- bijelo vino
- ombolo
- vrhnje
Na masti popržite luk, malo ga posolite, dodajte malo crvene paprike (može i ljute, a ljutinu prilagodite svom ukusu).
Narezani kiseli kupus stavite na luk. Ako je kupus preslan, možete ga malo pustiti kroz vodu. Svakako vodite računa pri dodavanju soli da jelo ne bude preslano jer kupus sam po sebi ponekad možete biti dosta slan.
Kupus pirjajte kojih pet minuta pa jelo zalijte bijelim vinom i nastavite pirjati u zaklopljenoj posudi kojih pola sata ili dok kupus ne omekša. Po potrebi dolijevajte još vina.
U posebnoj posudi na malo ulja popržite omobolo s malo papra dok ne dobije boju. Kiseli kupus stavite u vatrostalnu posudu i na njega položite ombolo.
Pomiješajte vrhnje sa žlicom brašna i malo zagrijte na vatri. Prelijte preko kupusa i ombola i zapecite u pećnici.
Dobar tek!
Još zanimljivih recepata pronađite na našoj gastonomskoj karti Hrvatske OVDJE.
Sadržaj donosimo u suradnji s Kauflandom.