BOROVI ORAŠČIĆI /

Šišarke skrivaju slatko iznenađenje: Kako se pripremaju pinjoli? Imamo nekoliko ideja

Image
Foto: Pexels

Bilo da ih koristite u tradicionalnom pestu, dodate salatama ili eksperimentirate s novim receptima, pinjoli će vašim jelima dati posebnu notu i nutritivnu vrijednost.

19.11.2024.
7:01
Pexels
VOYO logo

Pinjoli, poznati i kao borovi oraščići, predstavljaju plodove koje dobivamo iz šišarki određenih vrsta borova. Ove sitne, kremaste i bjelkaste sjemenke cijenjene su zbog svog izuzetnog okusa još od prapovijesti. Iako sve vrste borova proizvode sjemenke, samo su neke jestive i dovoljno velike da opravdaju zahtjevan proces berbe i obrade.

Kad se beru pinjoli?

Berba pinjola zahtijeva strpljenje i pažljivo planiranje. Šišarke borova sazrijevaju u kasno ljeto ili ranu jesen, obično od početka rujna do kraja listopada. Međutim, važno je pažljivo pratiti stabla jer se šišarke brzo otvaraju, a divlje životinje poput vjeverica i ptica vrlo brzo pokupe sjemenke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri berbi je najbolje tražiti zatvorene, zelene šišarke koje još nisu ispustile svoje sjemenke. Šišarke se pažljivo odvajaju od grana, pazeći da se ne dođe u dodir sa smolom koja se teško skida s ruku. Ubrane šišarke se zatim odnose na toplo i suho mjesto u zatvorenom kako bi se prirodno otvorile i oslobodile sjemenke.

Zdravstveni benefini pinjola

Pinjoli nisu samo ukusni, već imaju i brojne pozitivne učinke na zdravlje. Zahvaljujući visokom udjelu nezasićenih masnih kiselina, posebice omega-6 masnih kiselina, pinjoli mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i krvožilnog sustava. Njihov sadržaj vitamina E djeluje kao snažan antioksidans, štiteći stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Njihov sadržaj magnezija može pridonijeti zdravlju kostiju i mišića, dok cink u pinjolima podržava imunološki sustav. Također, zbog svog niskog glikemijskog indeksa, pinjoli mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što ih čini pogodnim za osobe s dijabetesom ili one koji paze na unos ugljikohidrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pinjoli sadrže bogatu paletu hranjivih tvari koje doprinose njihovoj nutritivnoj vrijednosti. U 100 grama pinjola možemo naći oko 673 kalorije, zatim približno 14 grama proteina, 68 grama masti (od čega je većina nezasićenih masnih kiselina) i 13 grama ugljikohidrata, uključujući 3,7 grama vlakana. Od minerala, pinjoli su bogati magnezijem, koji je ključan za zdravlje kostiju i mišića, te manganom, važnim za metabolizam i zdravlje kostiju. Sadrže i značajne količine cinka, željeza i fosfora.

Kako pripremiti pinjole?

Pinjoli se moju pripremiti kao i svaki drugi orašasti plod. Može biti glavni sastojak u slasticama, dodana vrijednost domaćem pestu, dekoracija u rižotima ili tjesteninama, a čak i dodatak salatama. Zbog visokog udjela zdravih masti i proteina, pinjoli daju osjećaj sitosti i mogu pomoći u kontroli apetita. Međutim, treba imati na umu da su kalorični (673  kalorija na 100g) pa ih je najbolje konzumirati umjereno kao dio uravnotežene prehrane. Donosimo nekoliko recepata za jela s pinjolima.

Image
Foto: Pexels

Rižoto s pinjolima

Sastojci

  • 1 šalica riže kratkog zrna
  • 1 mala glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 1/2 šalice bijelog vina (po želji)
  • 1/2 šalice svježih pinjola
  • 2 žlice maslaca
  • 1/4 šalice ribanog parmezana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Svježi peršin za dekoraciju
  • Sol i svježe mljeveni papar, po ukusu

Priprema

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Na tavi bez ulja prepržite pinjole na srednje jakoj vatri, povremeno ih miješajući. Kad postanu zlatno-smeđi i počnu mirisati, maknite ih s vatre i ostavite sa strane.
  2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne omekša i postane staklast, otprilike 5 minuta. Dodajte češnjak i prži još minutu, pazeći da ne zagori.
  3. Dodajte rižu i miješaj dok se dobro ne obloži uljem. Pržite rižu 1-2 minute dok ne postane blago prozirna.
  4. Ulijte bijelo vino i miješaj dok tekućina potpuno ne ispari.
  5. Počnite dodavati vrući temeljac po jednu šeflju, neprestano miješajući. Dodajte sljedeću šeflju tek kad riža upije većinu tekućine. Nastavite postupak oko 18-20 minuta ili dok riža ne postane kremasta.
  6. Kad je riža kuhana, maknite tavu s vatre. Dodajte maslac i parmezan te miješaj dok se sve lijepo ne poveže i dobije kremastu teksturu. Dodajte pržene pinjole i dobro ih umiješaj u rižoto. Po želji posolite i popaprite.
  7. Pospite svježim, nasjeckanim peršinom i dodatnim parmezanom.
Image
MIRIŠE NA ZIMU /

Kuhano vino po receptu Jamieja Olivera: Koliko sastojaka! A okus je prava bomba

Image
MIRIŠE NA ZIMU /

Kuhano vino po receptu Jamieja Olivera: Koliko sastojaka! A okus je prava bomba

Klasični pesto s pinjolima

Sastojci

  • 2 šalice svježih listova bosiljka
  • 1/2 šalice svježih pinjola
  • 1/2 šalice ribanog parmezana
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1/2 šalice maslinovog ulja
  • Sol i papar, po ukusu

Priprema

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Pinjole lagano prepržite na suhoj tavi na srednje jakoj vatri, povremeno ih miješajući dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Pazite da ih ne prepržite jer postaju gorki. Ostavite ih da se ohlade.
  2. U blender stavite bosiljak, pinjole, parmezan i češnjak. Blendajte dok se svi sastojci grubo ne usitne.
  3. Dok blender radi, polako dodajte maslinovo ulje dok pesto ne postane kremast. Ako više volite rjeđi pesto, dodajte malo više maslinovog ulja.
  4. Dodajte sol i papar po ukusu te još jednom kratko blendaj da se sve poveže.
  5. Pesto poslužite odmah ili ga prebaci u staklenku. Na vrh dodajte tanki sloj maslinovog ulja kako bi duže trajao. Čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.

Keksi s pinjolima

Sastojci

  • 1 šalica pinjola
  • 2 šalice glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • 1 šalica maslaca (sobne temperature)
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 1/2 šalice bijelog šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema

  1. Na tavi bez ulja kratko prepržite pinjole na srednje jakoj vatri, povremeno ih miješajući dok ne postanu zlatno-smeđi. Ostavite ih da se ohlade.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  3. U drugoj većoj zdjeli miksajte maslac, smeđi i bijeli šećer dok smjesa ne postane lagana i kremasta (oko 2-3 minute). Dodajte jaja jedno po jedno, dobro miksajući nakon svakog, a zatim dodajte ekstrakt vanilije.
  4. Postepeno dodajte smjesu s brašnom u kremu od maslaca i šećera, miksajući na niskoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine. Zatim lagano umiješajte prepržene pinjole.
  5. Oblikujte tijesto u male kuglice i složite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Lagano pritisnite svaku kuglicu kako bi dobila oblik keksa. Alternativno iskoristite modle za rezanje keksa.
  6. Pecite kekse u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10-12 minuta, ili dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi. Ohladite kekse na limu nekoliko minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

POGLEDAJTE VIDEO: Francuski veleposlanik otkrio nam je recept za jednostavnu i finu tortu: Evo što vam treba

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo