Drvo lovora se ne smatra simbolom dugovječnosti bezveze. Lovor može živjeti više stotina godina i može narasti u drvo visine do 10 metara. Na našim područjima koristi se u nadornoj medicini, ali i kao začin prilikom kuhanja, posebno variva ili juha.
Možete li koristiti lovorov list izravno sa stabla?
Možete upotrijebiti svježi lovorov list izravno sa stabla, ali ćete možda otkriti da ima prilično gorak okus u usporedbi s onim sušenog lovora. Gorak je zbog visokog udjela eteričnih ulja, posebno cineola, eugenola, i gorkih smola koje su koncentrirane u mladim listovima. Dok se sušenjem smanjuje intenzitet ovih spojeva, arome postaju blaže i harmoničnije, jer dolazi do blage promjene kemijskog sastava listova. Iz tog razloga najbolje je da lovor uberete i osušite unaprijed, kako biste uvijek imali osušene i spremne za kuhanje.
Kako osušiti lovorov list?
Koristite veliki lim za pečenje i prekrijte ga jednim slojem papirnatih ubrusa. Listove lovora raširite na papirnate ubruse tako da ne budu slojeviti ili da se međusobno dodiruju. Zatim stavite plahtu na toplo i suho mjesto izvan izravne sunčeve svjetlosti. Nakon tjedan dana preokrenite listove i ostavite ih da se suše još tjedan dana. Osušeni listovi postat će smeđkastozeleni.
Kada brati lovorov list?
Lovor je mediteranska biljka koja voli sunce, toplinu i dobro drenirano tlo, ali ga je moguće uzgajati i u kontinentalnim krajevima, posebno u posudama. Ako kod kuće imate drvo lovora, no tek je nedavno posađeno, pustite ga da odradi još koju sezonu. Trebate ubrati lovorov list s biljaka koje su stare najmanje dvije godine. Berite lovor usred ljeta, kada su biljna ulja na vrhuncu. Birajte svježe listove lovora koji su tamnozeleni i bez mrlja i drugih promjena na sebi.
POGLEDAJTE VIDEO: Pekarskim proizvodima odzvonilo u riječkim osnovnim školama: Zbogom bureku i buhtlama