Svako jelo, pa tako i ovo, najbolje je kada se biraju svježe namirnice. Garancija svježine i kvalitete svakako su naša domaća gospodarstva koja s ljubavlju i predanošću uzgajaju hranu. Svježe, 100% hrvatsko svinjsko meso na police Kauflanda stavile su tri hrvatske farme: PG San, OPG Jančo i PG Kolesarić. S obzirom da je ishrana izuzetno bitna za kvalitetu mesa, gospodarstva u ishrani koriste isključivo hranu koja je proizvedena u Hrvatskoj – prirodnu i bez upotrebe GMO-a. Čitava ta briga osigurava kvalitetno i sočno meso. Osim vrhunske svinjetine, u Kauflandu pronađite i junetinu domaće kvalitete s oznakom Baby Beef.
Ovo podneblje pitomih ljudi prošlo je burnu povijest, koja se utisnula u tipična slavonska jela. U slavonskom ćete „loncu“ tako pronaći note turske, mađarske, bosanske, čak i arapske kuhinje. Kako god, iz Slavonije nikako nećete otići gladni jer Slavonci, osim što su izuzetno velikodušni i gostoljubivi ljudi, njihova je kuhinja poznata po tome da je poprilično kalorična i ozbiljno začinjena.
Među najpoznatijim jelima Slavonije „na žlicu“ su svakako čobanac, fiš-paprikaš i perkelt, koji je vrlo sličan gulašu, ali sa smanjenom količinom vode i puno crvene paprike. Crvena paprika je radi jakog utjecaja susjedne Mađarske, jedan od omiljenih začina slavonske ravnice i koristi se u mnogim jelima. Slavonija je nadaleko poznata i po svojim suhomesnatim proizvodima, poglavito od svinjskog mesa. Pravi su majstori u spravljanju takvih delicija, a najpoznatije su kulen, kulenova seka, slanina, razne vrste kobasica, tlačenica, krvavice, čvarci…
Vjerujemo da ste čuli za mnoga slavonska jela, mnoga ste i isprobali, a mi vas želimo podsjetiti na jedno staro autohtono slavonsko jelo o kojem se ne piše prečesto – vinogradarski ćevap, tradicionalno jelo slavonskih vinogradara. To je svojevrsna požeška verzija kebaba ,koja se služi uz kuhani krumpir. U originalnoj verziji spravlja se baš kao kebab, a današnje inačice dozvoljavaju i upotrebu pećnica.
Evo kako ćete ga napraviti…
Autohtono jelo Slavonije: Požeški vinogradarski ćevap zadovoljit će i najzahtjevnije nepce
Trebaju vam:
- svinjska vratina
- slanina
- luk
- junetina
- sol
- papar
- mljevena paprika
Meso, svinjsku vratinu, juneću vratinu ili but i slaninu, narežite na komade te ih posipajte solju, paprom i crvenom paprikom. Ostavite meso da se marinira, najbolje jedan dan. Na ražanj ili drvene ražnjiće nabadajte svinjetinu, slaninu, luk, junetinu i tu i tamo ubacite i kožu od slanine. Ovako pripremljeni ražanj zamotajte svinjskom ili telećom maramicom i povežite špagom.
Pecite na laganoj vatri. Možete se poslužiti i roštiljem ili ga čak ispeći u pećnici. Vinogradarski ražnjić poslužimo uz kuhani krumpir koji prelijemo mašću od pečenja.
Još zanimljivih recepata pronađite na našoj gastonomskoj karti Hrvatske OVDJE.
Sadržaj donosimo u suradnji s Kauflandom.